Városlista
2024. június 12, szerda - Villő

Hírek

2014. Július 29. 16:00, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Lassan élénkül a lakásszektor

Lassan élénkül a lakásszektor

Az év első felében a használatba vett lakások száma 21,8, a kiadott új lakásépítési engedélyeké pedig 17,9 százalékkal nőtt a múlt év első hat hónapjához képest - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A lakásépítés első félévi növekményét az első negyedév kiugró adatait adják, közölte a hivatal. Az első negyedévben a használatba vett lakások száma 50,7, a kiadott új lakásépítési engedélyek száma 19,6, százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.
A második negyedévben csak 1 százalékkal több lakás épült, mint az előző év azonos időszakában, a kiadott építési engedélyek számának növekedése azonban az előző negyedévhez hasonló ütemben folytatódott.
2014 első félévében 3265 új lakás épült, a kiadott lakásépítési engedélyek száma 4009 volt.

Az épített lakások száma a növekedés ellenére alacsony, a válságot megelőző 2008. év első félévében használatba vett lakások 29 százalékának felel meg.
Az új lakások számának alakulása jelentős területi különbségeket mutat: a tavalyi év első félévével összevetve idén eddig 18 százalékkal kevesebb lakás épült a megyei jogú városokban és 66, illetve 47 százalékkal több a kisebb városokban és a községekben. A fővárosban ugyanekkor 16 százalékkal nőtt az átadott lakások száma.

Az összes lakás több mint fele (1660) Közép-Magyarországon épült. Ezen kívül csak Győr-Moson-Sopron megyében figyelhető meg számottevő építési tevékenység, itt meghaladta a 400-at a használatba vett lakások száma. Észak-Magyarországon és Dél-Alföldön csökkent a lakásépítés, 39, illetve 67 százalékra.

Lassan élénkül a lakásszektor

Az új lakásépítési engedélyek egynegyedét Győr-Moson-Sopron megyében adták ki, ahol 931 lakás építését tervezik. A Közép-Magyarországon kiadott 1500 építési engedély 28 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában.
2014 első félévében az építtetői kör összetétele alig változott az egy évvel korábbihoz képest: a természetes személyek által épített lakások aránya 57, a vállalkozások által építetteké pedig 41 százalék. Budapesten az összes lakás 72 százalékát építtették vállalkozók. A tárgyidőszakban mindössze 69 lakás épült önkormányzati megbízásból.
Az új lakások építési célok szerinti megoszlása is hasonló az előző év azonos időszakához. A lakások saját használatra 55, értékesítésre 42, bérbeadásra 3 százaléka épült. A használatba vett lakások 62 százalékának jogi személyiségű gazdasági társaságok voltak a kivitelezői, az egyéni vállalkozások a lakások 31 százalékát építették.
Az újonnan épült lakóépületek között az új családi házak aránya 54, a többszintes, többlakásos épületeké 42 százalék, a lakóparki lakások aránya változatlanul 2 százalék.
2014 első felében a használatba vett lakások átlagos alapterülete 98 négyzetméter volt, 2 négyzetméterrel kevesebb, mint korábban. A 100 négyzetméteresnél nagyobb lakások aránya 39 százalékot tesz ki, akárcsak az előző év azonos időszakában, míg a 60 négyzetméter alatti lakások aránya kissé emelkedett, 30-ról 34 százalékra.
A vizsgált időszakban 482 lakás szűnt meg.

A üdülőket tekintve 90 épületben 127 üdülőegységet építettek és 144 üdülőépületben 197 üdülőegységre adtak ki építési engedélyt. A használatba vett üdülőegységek száma 23 százalékkal nőtt az előző év első feléhez képest, az engedélyezett üdülőegységeké több mint kétszeresére emelkedett. Az új üdülők átlagos alapterülete 89 négyzetméter, 3 négyzetméterrel nagyobb ugyanezen időszakban.

A kiadott új építési engedélyek alapján 2308 lakóépület és 2560 nem lakóépület építését tervezik. A lakóépületek esetében ez 11, a nem lakóépületeknél 10 százalékos növekedést jelent. A nem lakóépületek közül 21 százalékkal nőtt az ipari épületekre kiadott engedélyek száma, ugyanakkor a mezőgazdasági és a kereskedelmi épületekre kiadott engedélyeké 24, illetve 4 százalékkal csökkent.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 12. 12:36, szerda | Belföld

NATO-főtitkár: elfogadjuk, hogy Magyarország nem vesz részt az Ukrajnának nyújtott támogató műveletekben

A NATO elfogadja Magyarország álláspontját, miszerint nem kíván részt venni az Ukrajnának nyújtandó katonai és pénzügyi támogató műveletekben, ugyanakkor nem is blokkolja az erre irányuló NATO-erőfeszítéseket

2024. Június 12. 09:16, szerda | Belföld

Orbán Viktor a legnagyobb európai iparvállalatok vezetőivel tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök a második félévi magyar EU tanácsi elnökség előkészítése keretében a Gyáriparosok Európai Kerekasztala (ERT) vezetőivel tárgyalt a Karmelita kolostorban

2024. Június 12. 09:13, szerda | Belföld

A román elnök cáfolta, hogy a B9-ek államai Magyarország kizárását fontolgatnák

A román államfő cáfolta, hogy a NATO keleti szárnyának tagállamait tömörítő Bukaresti Kilencek (B9) Magyarország kizárását fontolgatnák, amiért a magyar kormány állítólag \"rendszeresen szembehelyezkedik\" a partnerek döntéseivel.

2024. Június 11. 15:15, kedd | Belföld

OVF: folytatódik a védekezés a Rábán és a Dunán, több száz vízügyes figyeli a gátak állapotát

Folytatódik a védekezés a Rábán és a Dunán, több száz vízügyes figyeli a nap 24 órájában a gátak állapotát - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) kedden, nem sokkal dél után az MTI-vel.