Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Július 16. 13:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Vadonleső

Látszólag játék, valójában komoly felmérés

Látszólag játék, valójában komoly felmérés

Vajon ki találja meg a legnagyobb vakondtúrást?

Számos élőlény fordul elő környezetünkben, melyekről azt hihetnénk, hogy mindenhol ott vannak. Ha alaposabban utána nézünk, akkor azonban kiderül, hogy ez nem teljesen így van...

Annak érdekében, hogy minél kevesebb állat- és növényfaj kerüljön veszélyeztetett helyzetbe, elengedhetetlenül szükséges, hogy még a gyakorinak gondolt, őshonos élőlények esetében is időben elkezdjük az állományfelméréseket és a veszélyeztető tényezők felderítését.

Ezeket a hosszútávú megfigyeléseket végzik például a Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Rendszer (NBmR) keretében, sokszor a fajok, fajcsoportok specialistáinak segítségével.

Vannak olyan fajok, fajcsoportok, melyek országos szintű megfigyelése széles elterjedési területük, életkörülményeik, vagy könnyü felismerhetőségük révén, önkéntesek segítsége nélkül, szinte elképzelhetetlen. A Vadonleső program segítségével önkéntesként komolyan hozzájárulhatsz ehhez a munkához, hiszen a gyűjtött adatok a hivatásos természetvédelem adatbázisába, a Természetvédelmi Információs Rendszerbe (TIR) is bekerülnek, szakmai ellenőrzést követően.

HOGYAN CSATLAKOZHATSZ?

Az adatgyűjtésben a Te segítségedet kérik! Hiszen ki ismerhetné jobban közvetlen környezetedet, mint éppen Te, és más nyitott szemmel járó, érdeklődő helybeli?

Megfigyeléseidet ahttps://vadonleső.hu/ oldalon, részletes adatlapon és térképen jelölheted be, ahol a korábbi és aktuális előfordulásokat is ellenőrizheted. A Vadonleső Android rendszerű mobil alkalmazás is elérhető:

FONTOS TUDNIVALÓK:

Az általad feltöltött adatok nagy segítséget nyújtanak egy-egy faj megőrzésében, de ne feledd, nem az a fontos, hogy sok, hanem hogy biztos adatokat küldj!

Csak olyan adatot tölts fel a honlapra, amely esetében mind a fajhatározásban, mind a helyszínben biztos vagy!

A legújabb program

Milyen tágas a vakond lakása a talajban? Annál nagyobb, minél több földet túr ki fölé az állat. Mérd meg ezt földkupacot és játssz!

Vajon ki találja meg a legnagyobb vakondtúrást?

Vigyél magaddal mérőszalagot, ha túrázni mész! Ha nagyobbacska vakondtúrást találsz bárhol a Kárpát-medencében – a kertedben vagy kirándulás, séta közben –, először is küldd be a Google Play és az App Store áruházakból letölthető Vadonleső applikációban, vagy a www.vadonlesoprogram.hu honlapon! Írd be a kért adatokat és tölts fel egy fotót is! Ezután mérd le a vakondtúrás legnagyobb átmérőjét (szélességét) és készíts egy fotót úgy is, hogy a centit a földkupac mellé helyezed (így mi is ellenőrizni tudjuk a méretet)! Végül tedd ki ezt a képet ITT, a bejegyzés alatt kommentben és írd oda hozzá a méretet, valamint a Vadonlesőn a bejelentéskor kapott észlelési számot! (Ezt az ID-t a bejelentést követő visszajelző ablakban, vagy utólag a saját pontjaidnál találod.)

A játék 2023. augusztus 31-ig tart, eddig tudsz méretet és képet beküldeni, illetve megosztani.

A három legnagyobb vakondtúrás beküldője Vadonlesős és más természetismereti ajándékokat, értékes kiadványokat kap!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 13:00, szombat | Helyi

Idén is várják a gyerekeket a tűzoltótáborba

Ott a helyed, ha szeretnéd megismerni a tűzoltók munkáját és felszereléseit!

2024. Április 27. 09:00, szombat | Helyi

Egy győri nőnek 48 millió forintja bánta a hiszékenységét

Megint az AnyDesk alkalmazás! Az elkövetők most banki alkalmazottnak, majd rendőrnek adták ki magukat.

2024. Április 26. 16:00, péntek | Helyi

Vadász nyári tábor gyerekeknek

Két turnusra lehet jelentkezni.

2024. Április 26. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi és május elsejei programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?