Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2014. December 03. 14:25, szerda | Helyi
Forrás: Kisalföld

Lázár János többször megígérte, mégsem lesz 2x2 sávos az M85 Csorna után

Lázár János többször megígérte, mégsem lesz 2x2 sávos az M85 Csorna után

Csak kétszer egysávos autóút lesz az M85-ös-tudta meg a Kisalföld.

- A kormány kiemelt feladatának tekinti, hogy a megyei jogú városokat bekapcsolja a gyorsforgalmi úthálózatba. Sopron Nyugatról az osztrák A3-as autópályához csatlakozik, Győr felé pedig Csornáig négysávos autóút épül.- Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter egyértelműen jelentette be ezt többször, több helyen a választások előtt, írta mai cikkében a kisalfold.hu.

A Kisalföld korábban azt írta: Lázár János miniszter a választási kampány hajrájában is hangsúlyozta ezt, sőt, azt is kijelentette: „amennyiben Sopron nem a Fidesz–KDNP jelöltjét választja meg polgármesternek, a kormány nem tudja támogatni a várost". Sopron polgármestere újra Fodor Tamás, a Fidesz–KDNP színeiben, a Magyar Közlönyben ugyanakkor november 26-án az jelent meg, hogy Pereszteg–Sopron–országhatár között kétszer egysávos, Csorna–Vitnyéd között szintén kétszer egysávos gyorsforgalmi út épül meg. A soproniak meglepődtek.

– Az én fülemben még ott csengnek Lázár János szavai. Valószínűleg még ötezer-négyszáz soproni vállalkozóéban is. Sopronnak ugyanis a normális gyorsforgalmi út az egyetlen esélye, enélkül gazdaságfejlesztésről, -élénkítésről nem beszélhetünk. Kétszer egy sáv nem oldja meg a problémákat. Nem ezt ígérték – mondja csalódottan Horváth Vilmos, a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Higgadtan szemlélve kiolvasható a közlönyből ugyan az is, hogy legalább biztosan lesz új nyomsávos gyorsforgalmi 2018-ra, ráadásul a költségvetésből finanszírozva, a Kisalföld szerkesztősége mégis sorra kapja a csalódott olvasói jelzéseket. A lap kérdéseket tett fel a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztályának, akik azt írták; szakítanak a korábbi elhibázott gyakorlattal, és az elfogadott projektlista „egy visszafogottabb, reálisan finanszírozható, és így megvalósítható projekthalmazt nevesít". Annak műszaki tartalmát pedig „a tényleges igényekhez" igazodva határozták meg a várható fenntartási költségek optimalizálására törekedve.

A konkrét kérdésre, milyen lesz tehát az M85-ös, azt írták: „takarékossági okokból az M85 gyorsforgalmi út első ütemben 2x1 sávos autóútként, külön szintű csomópontokkal épül meg, a későbbi 2x2 sávra bővítés lehetőségének biztosítása mellett. A Vitnyéd–Pereszteg szakasz későbbi ütemezésének oka, hogy a meglévő 85. számú főút itt alig érint települést, és a forgalom is kisebb. A többletforrások várható rendelkezésre állása esetén jó eséllyel meg is valósulhatnak."

A csornai szakaszról a dokumentum megállapítja: „az építés alatt álló szakaszokat a jelenlegi ütemezés szerint 2015 nyarán adják át a forgalomnak. Csorna délnyugati elkerülője jól elő van készítve, a beruházás akár már 2015 első felében indítható lesz. (Mint tudjuk, annak elkészültéig a 85-ös főút forgalma nem tudja elkerülni Csornát) A Csorna–Pereszteg–Sopron (országhatár) szakasz esetében jelenleg a megvalósíthatósági tanulmány és a környezetvédelmi hatásvizsgálat elkészítése van folyamatban."

További részleteket a kisalfold.hu mai cikkében olvashatnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:00, kedd | Helyi

Eldőlt, hogy ki készítette tavaly a legjobb bort a Csornai Járásban

XI. Bágyogszováti Borverseny eredményei

2024. Április 23. 13:00, kedd | Helyi

Nevező csapatokat várnak a szili majális focikupájára

III. Mesevár Kupa

2024. Április 23. 09:00, kedd | Helyi

Átadták a Csornai Járásbíróság felújított épületét

Az épületben 1928 és 1976 között már működött bíróság.

2024. Április 22. 16:00, hétfő | Helyi

Az elmúlt héten 63 eseményhez vonultak a megyei hivatásos tűzoltó egységek

A 16. héten történt.