Városlista
2024. április 15, hétfő - Tas, Anasztázia

Hírek

2012. Március 08. 07:15, csütörtök | Külföld
Forrás: mno / MTI

Lecsapott a Vatikánra az Anonymous

Lecsapott a Vatikánra az Anonymous

Az Anonymous nemzetközi hackercsoport szerdán bejelentette, hogy sikerült betörnie a pápai állam hivatalos honlapjára.

A Vatikán nem cáfolta és nem is erősítette meg a hírt, de a honlapra egész délután nem lehetett belépni.

A honlap elleni hackertámadásról az Anonymous hivatalos olasz blogja adott hírt, hangsúlyozva, hogy „hézagot sikerült találnia a Vatikán számítógépes biztonsági rendszerében”. A délután működésképtelen honlappal kapcsolatban a szentszéki sajtóközpont hangsúlyozta, hogy a „probléma megoldása folyamatban van”.

A támadást az Anonymous nemzetközi hackerszervezet olaszországi blogja a „kizárólag haszon hajtotta egyház abszurd és anakronisztikus tanítására” való válasznak minősítette.

A hackerek „vádirata” hangsúlyozta, hogy az egyház páratlan értékű történelmi és irodalmi művek elégetéséért felelős, barbár módon kivégezte ellenfeleit és kritikusait, egyetemesen érvényes téziseket tagadott, ezenkívül beleszól Olaszország politikai és társadalmi életébe, miközben hatalmas vagyona után még adót sem fizet.

Az Anonymous blogja hangsúlyozta, hogy a támadás nem a keresztény vallás és a hívők, hanem a római apostoli egyház ellen szólt.

Ez az első alkalom, hogy hackereknek sikerült behatolni a világ egyik legbiztonságosabb rendszereként ismert vatikáni szerverekbe. Olasz sajtóértesülések szerint az Anonymous egy korábbi, tavaly augusztusi támadását a Vatikán sikerrel elhárította. Az utóbbi években a Vatikánban rendezett technológiai konferenciákra svájci hackereket is meghívtak a biztonsági rendszerek erősítésére.

A Vatikán szerverei a két arkangyal, Gábriel és Mihály nevét viselik.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.