Városlista
2021. május 16, vasárnap - Botond, Mózes

Hírek

2012. Január 13. 20:14, péntek | PR
Forrás: ENERGIAEXPERT Energetikai Mérnökiroda

Legfontosabb tudnivalók az Épületek Energia Tanúsítványáról

Legfontosabb tudnivalók az Épületek Energia Tanúsítványáról

Jogszabály szerint 2012. január 1-től az épületek energetikai jellemzőit tanúsítani kell új épület építése esetén, illetve meglévő épület eladása, vagy egy évet meghaladó bérbeadása esetén.

Az energetikai tanúsítás, új építésű, illetve meglévő – jogszabályban, vagy technológiai utasításban előírt légállapot, illetve komfortállapot biztosítására energiát használó – épületek, épületrészek, önálló rendeltetési egységek, stb. meghatározott szempontok szerinti vizsgálatát, értékelését, a jogszabályban megállapított követelmény értékhez történő hasonlítását (besorolását) jelenti.

A tanúsítás azon túl, hogy információt szolgáltat a vizsgált épület, épületrész, lakás, stb. éves energia felhasználásáról, megmutatja, hogy az energiafelhasználás mennyire hatékony. Arra is javaslatot tesz, hogy – ha szükséges – a hatékonyság miként növelhető.

A tanúsításnak része az energetikai minőségi osztályba sorolás is, mely a vizsgált épület, illetve, önálló rendeltetési egység számítással meghatározott összesített energetikai jellemzőjének és a hozzá tartozó követelményérték százalékban kifejezett arányát mutatja be.

Az épület összesített energetikai jellemzője az épület rendeltetésszerű használatának feltételeit biztosító épületgépészeti rendszerek egységnyi fűtött térfogatra vonatkozó, primer energiában kifejezett, kWh/m2a mértékegységű éves fogyasztása. Az összesített energetikai jellemző tartalmazza a fűtési, légtechnikai, melegvíz ellátási és (a lakóépületek kivételével) a világítási rendszereinek fogyasztását, beleértve a rendszerek hatásfokát és önfogyasztását.

Miért van rá szükség ?

Jogszabály szerint, vagyis a 176/2008. (VI. 30.) Kormány rendeletben meghatározottak alapján, az épületek energetikai jellemzőit tanúsítani kell:

a, új épület építése
b, meglévő épület (önálló rendeltetési egység, lakás) ellenérték fejében
történő tulajdon-átruházása (eladása), vagy egy évet meghaladó
bérbeadása esetén.

Tehát az új építésű épület esetén az építési engedélyhez szükséges.
Meglévő épület esetében 2012. január 1.-től az értékesítéshez, illetve bérbeadáshoz szükséges kiállítani, melyet a tulajdonosnak kell elkészíttetni.

Az energetikai tanúsítvány érvényességi ideje 10 év!

Tanúsítást csak a Magyar Mérnöki Kamara vagy a Magyar Építész Kamara névjegyzékébe felvett mérnöki végzettséggel rendelkező és szakmai kamarai vizsgát tett tanúsítok végezhetik a 7/2006. (V.24.) TNM rendeletben meghatározott számítási módszer szerint.

Összeállította:

ENERGIA EXPERT Energetikai Mérnökiroda munkatársai:
Szabó István műszaki szakértő, energetikai tanúsító
Csapó Albert energetikai szakmérnök, energetikai tanúsító

Bővebb információ a www.energiaexpert.hu weboldalon.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Május 02. 19:18, vasárnap | PR

A játékipar térhódítása Magyarországon

Egyértelműen megfigyelhető, hogy a videojátékok népszerűsége töretlenül felfelé ível az elmúlt néhány évben.

2021. Április 27. 10:34, kedd | PR

Bővül és megújul a varsányi általános iskola

Új tantermekkel és szaktantermekkel, tornateremmel, valamint többi közt műanyag borítású sportpályával is bővül a hamarosan megújuló Varsányi Hunyadi Mátyás Általános Iskola.

2021. Április 25. 09:27, vasárnap | PR

Mivel fűtsem a lakásomat?

Miután a fűtési szezon általában 7-8 hónapig is eltart, így kétszer is érdemes meggondolni, hogy mivel fűtjük otthonunkat.

2021. Április 23. 09:03, péntek | PR

Futó övtáska – nemcsak futóknak

A futáshoz semmi nem kell - szokták mondani. De próbált már vizespalackkal a kezében vagy telefonnal a zsebében kocogni? Ha felkapta a nyúlcipőt, és a szabadban mozogna, akkor néhány holmira szüksége lehet futás közben.