Városlista
2022. november 28, hétfő - Stefánia

Hírek

2012. Január 13. 20:14, péntek | PR
Forrás: ENERGIAEXPERT Energetikai Mérnökiroda

Legfontosabb tudnivalók az Épületek Energia Tanúsítványáról

Legfontosabb tudnivalók az Épületek Energia Tanúsítványáról

Jogszabály szerint 2012. január 1-től az épületek energetikai jellemzőit tanúsítani kell új épület építése esetén, illetve meglévő épület eladása, vagy egy évet meghaladó bérbeadása esetén.

Az energetikai tanúsítás, új építésű, illetve meglévő – jogszabályban, vagy technológiai utasításban előírt légállapot, illetve komfortállapot biztosítására energiát használó – épületek, épületrészek, önálló rendeltetési egységek, stb. meghatározott szempontok szerinti vizsgálatát, értékelését, a jogszabályban megállapított követelmény értékhez történő hasonlítását (besorolását) jelenti.

A tanúsítás azon túl, hogy információt szolgáltat a vizsgált épület, épületrész, lakás, stb. éves energia felhasználásáról, megmutatja, hogy az energiafelhasználás mennyire hatékony. Arra is javaslatot tesz, hogy – ha szükséges – a hatékonyság miként növelhető.

A tanúsításnak része az energetikai minőségi osztályba sorolás is, mely a vizsgált épület, illetve, önálló rendeltetési egység számítással meghatározott összesített energetikai jellemzőjének és a hozzá tartozó követelményérték százalékban kifejezett arányát mutatja be.

Az épület összesített energetikai jellemzője az épület rendeltetésszerű használatának feltételeit biztosító épületgépészeti rendszerek egységnyi fűtött térfogatra vonatkozó, primer energiában kifejezett, kWh/m2a mértékegységű éves fogyasztása. Az összesített energetikai jellemző tartalmazza a fűtési, légtechnikai, melegvíz ellátási és (a lakóépületek kivételével) a világítási rendszereinek fogyasztását, beleértve a rendszerek hatásfokát és önfogyasztását.

Miért van rá szükség ?

Jogszabály szerint, vagyis a 176/2008. (VI. 30.) Kormány rendeletben meghatározottak alapján, az épületek energetikai jellemzőit tanúsítani kell:

a, új épület építése
b, meglévő épület (önálló rendeltetési egység, lakás) ellenérték fejében
történő tulajdon-átruházása (eladása), vagy egy évet meghaladó
bérbeadása esetén.

Tehát az új építésű épület esetén az építési engedélyhez szükséges.
Meglévő épület esetében 2012. január 1.-től az értékesítéshez, illetve bérbeadáshoz szükséges kiállítani, melyet a tulajdonosnak kell elkészíttetni.

Az energetikai tanúsítvány érvényességi ideje 10 év!

Tanúsítást csak a Magyar Mérnöki Kamara vagy a Magyar Építész Kamara névjegyzékébe felvett mérnöki végzettséggel rendelkező és szakmai kamarai vizsgát tett tanúsítok végezhetik a 7/2006. (V.24.) TNM rendeletben meghatározott számítási módszer szerint.

Összeállította:

ENERGIA EXPERT Energetikai Mérnökiroda munkatársai:
Szabó István műszaki szakértő, energetikai tanúsító
Csapó Albert energetikai szakmérnök, energetikai tanúsító

Bővebb információ a www.energiaexpert.hu weboldalon.

Ezek érdekelhetnek még

2022. November 26. 08:48, szombat | PR

Határidőre készül el a kórház felújítása , bővítése

Ütemterv szerint halad a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Gyermek Sürgősségi és Baleseti Osztályának felújítása és bővítése.

2022. November 25. 09:57, péntek | PR

K&H: hogyan érdemes kihasználni a Black Friday-akciókat?

Sok gyereket elcsábítanak a boltok által meghirdetett Black Friday-akciók, azonban a fiatalok kívánságlistáin szereplő legtöbb termék a megugró infláció miatt idén jóval drágább, mint korábban.

2022. November 25. 09:52, péntek | PR

Las Vegas nem csak a kaszinók városa

Néhány szórakoztató tény Las Vegasról.

2022. November 24. 14:54, csütörtök | PR

Tippek podcast készítéshez

Mára a podcast vált az egyik legnépszerűbb tartalomtípussá.