Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2024. Január 27. 19:00, szombat | Helyi
Forrás: Greenpeace

Lépj fel a helyben tapasztalt környezetkárosítás ellen!

Lépj fel a helyben tapasztalt környezetkárosítás ellen!

Milyen lehetőségeid vannak?

Hova fordulhatsz, ha környezetkárosítást észlelsz?

A legtöbb ügyben aterületi környezetvédelmi hatóság, azaz a megyei kormányhivatalok környezet- és természetvédelmi főosztályai tudnak intézkedni, de ügyelj arra, hogy a főosztály pontos megnevezése nem minden megyében egyforma. A kormányhivatalok elérhetőségei itt találhatók: https://www.kormanyhivatal.hu/hu

A környezetvédelmi hatósághoz például az alábbiakkal kapcsolatban fordulhatsz:
– zajjal kapcsolatos panaszok,
– természetvédelmi kérdések,
– vegyi anyagok felhasználásával, tárolásával, vagy természeti területen történő illegális hulladéklerakással kapcsolatos ügyek,
– ipari levegő-, víz- vagy talajszennyezések, balesetek,
– szennyvíz-kezeléssel kapcsolatos környezetvédelmi problémák, biológiai szennyezések,
– nagyberuházások (pl. lakóparkok, gyárak) környezetvédelmi engedélyezési, egységes környezethasználati engedélyezési és környezetvédelmi felülvizsgálati eljárásai.

Más panaszokkal a megyei kormányhivatalok területileg illetékesjárási hivatalai foglalkoznak. Ezek nem összekeverendőek az önkormányzatokkal!

Például:
– levegőszennyezés, amelyet háztartási fűtés, vagy kisebb ipari forrás okoz (tipikus példa erre, ha a szomszéd a kazánjában hulladékkal tüzel),
– az avar- és kerti hulladékégetés országos tilalmába ütköző tevékenységek kivizsgálása (a járványügyi veszélyhelyzet elmúlása után),
– növényvédő szerekkel kapcsolatos panaszok: például ha ivóvízbe vagy természetes vizekbe kerülnek ezek a veszélyes anyagok.

Egy adott településért felelős járási hivatalt és annak elérhetőségeit a https://jarasinfo.gov.hu/ oldalon találhatod meg, a település nevének beírásával.

Az önkormányzatoknála jegyzőműködik környezetvédelmi hatóságként is. Természetesen a munkáját segíti az önkormányzat hivatala, az önkormányzati rendészet és egyes helyeken a közterület felügyelet is. Hozzá a helyi ügyek tartoznak.

Például:
– a helyi védettség alá eső területekkel kapcsolatos panaszok,
– a lakossági hulladékgyűjtéssel, belterületi szemeteléssel, illegális hulladéklerakással kapcsolatos környezeti problémák,
– a közterületi fák kivágása, csonkítása, ültetése, és pótlása, illetve az ezzel kapcsolatos panaszok kezelése.
– Budapesten a kerületi jegyzőhöz, illetve a közterület-felügyelethez tartoznak emellett például az avarégetéses ügyek is: az avar égetése a főváros teljes területén tiltott, és szabálysértésnek számít. Figyelj azonban arra, hogy a járványügyi veszélyhelyzet elmúltával megvalósul az avarégetés országos tiltása, ezért ekkortól már nem az önkormányzatokhoz, hanem a megyei kormányhivatalok járási hivatalaihoz lehet majd fordulni
– a jegyző birtokvédelmi eljárásban akkor is felléphet, ha például valaki lignittel, vagy nagyon vizes fával fűt, esetleg bűzzel vagy zajjal járó tevékenységet végez.

Súlyosabb környezetszennyezések eseténa rendőrségenis bejelentést tehetsz, hiszen ezek bűncselekménynek is minősülhetnek.

Ilyen lehet például
– a veszélyes hulladékok jogellenes lerakása, égetése,
– a környezetre káros vegyi anyagok környezetbe (pl. élővízbe, levegőbe, talajba) kerülése,
– védett élőlények vagy élőhelyek elpusztítása,
– vagy például egy erdő illegális kivágása és a faanyag eltulajdonítása.

Hogyan terelheted jogi útra az ügyet?

Többféle jogi eszközt is igénybe vehetsz, a konkrét esettől és a körülményektől függően.

Fontos tudnod, hogy jogodban állkörnyezeti információkat kérniaz állami szervektől. Így megismerheted az eset pontos körülményeit, és azt, hogy a hatóságok mit tettek, vagy mit terveznek tenni az ügyben.

Ha aggályaid ezek után is fennállnak, akkorpanasszalfordulhatsz az illetékes környezetvédelmi hatósághoz.

Környezetvédelmi ügyekben alapvetően mindenhol a megyei kormányhivatal környezet- és természetvédelmi főosztályához kell fordulni. Elérhetőségeik itt: https://www.kormanyhivatal.hu/hu, vagy ezen a linken találhatóak.

Fontos, hogyírásbanadd be a panaszt, mert szóbeli jelzésre a legtöbb hatóság nem intézkedik.

A hatóság a panasz alapján kivizsgálja az ügyet, ellenőrzést végezhet, közigazgatási eljárást indíthat, esetleg közérdekű bejelentésként kezeli a bejelentést. Ha közvetlenül érintett vagy az ügyben, akkor a megindított eljárásban akár ügyfélként is részt vehetsz. Ezt a szándékodat jobb, ha jelzed is a hatóságnak. Ügyfélként nyomon követheted a történéseket, észrevételeket tehetsz, sőt jogorvoslatot is igénybe vehetsz.

Súlyosabb környezetszennyezések esetén arendőrségenis bejelentést tehetsz, hiszen ezek bűncselekménynek is minősülhetnek.

Bizonyos esetekbena polgári jogieszközök a leghatékonyabbak. Indíthatsz példáulkártérítési perta bíróságon, ha a szennyezés miatt károd keletkezik: például ha repedezik a vakolat, vagy elönti a szennyvíz az udvart. Indíthatszszemélyiségi jogi pertis, ha például a teherforgalom sérti a pihenéshez való jogodat, illetvebirtokvédelmi eljárást, ha valaki zavarja, háborítja az életedet, környezetedet.

Helyi vagy országoskörnyezetvédelmi civil szervezetekhezis fordulhatsz. A jogszabályok nekik még több jogot biztosítanak környezeti ügyekben és a szakmai tudásuk, kapcsolatrendszerük is megvan. A civil szervezetek például működési területeken ügyfélként vehetnek részt a közigazgatási eljárásokban, intézkedést kérhetnek az állami szervektől, de indíthatnak közösségi érdekű pert is a környezet veszélyeztetése esetén.

A fenti lehetőségek közül mutat be néhányat részletesen, iratmintákkal az EMLA Egyesület útmutatója.

Bejelentést tettél, de hova fordulhatsz még, ha a hivatal szerint minden rendben?

Ha ismert ahatósági ügyintéző, aki a panaszunkat kezelte, akkor érdemes vele telefonon is beszélni, hogy miért nem történt érdemi lépés az ügyben. Sok esetben már ez segíti a megrekedt ügyet elmozdítani, és arra is jó egy ilyen beszélgetés, hogy esetleg további információt nyújts a hatóságnak az esetről.

A környezetvédelmi ügyekben nincs fellebbezés a másodfokú hatósághoz. A területi és az országos hatóságok felett azonban szakmai felügyeletet lát el az Agrárminisztérium, hozzájuk lehet esetleg fordulnifelügyeleti intézkedésért, ha a hatóság nem végzi jogszerűen a munkáját. A minisztérium utasíthatja a hatóságot a helyes eljárás követésére.

A környezetvédelmi tárgyú határozatokkal szemben a bírósági út maradt mint jogorvoslat, a közigazgatási eljárásban részt vett ügyfelek (de sajnos csak ők)bírósági felülvizsgálatotkérhetnek. A témával foglalkozó és a területen működő, vagy országos civil szervezetek ügyfélként bejelentkezhetnek az ilyen eljárásokba és így pert is tudnak indítani a jogsértő határozat ellen.

Azügyészséghezfordulhatsz akkor, ha egy közigazgatási hatóság jogsértő határozatot hoz, vagyeljárási gyakorlata nem megfelelő. Ebben az esetben a megyei főügyészségek közigazgatási jogi egységeit kell megkeresned. Szintén az ügyészséghez fordulhatszpanasszal, ha az általad tett rendőrségi feljelentés nyomán nem történt intézkedés, esetleg nem indult, vagy eredménytelenül megszűnt a nyomozás.

Ha a hatóságok nem tartják, vagy tartatják be kellő hatékonysággal a környezetvédelmi jogszabályokat, fordulhatsz az Alepvető Jogok Biztosánakjövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyetteséhezis. Hosszú távon a “szószóló” közbelépése, állásfoglalásai segíthetnek az ügy kezelésében, de akár egy folyamatban lévő perbe is beléphet. Nincs különösebb formai követelmény, ha hozzá szeretnél fordulni, itt is lehet panaszt benyújtani hozzá: https://www.ajbh.hu/en/forduljon-a-biztoshoz

Ha a panaszodat azért utasították el, mert a tevékenység nem jogellenes, vagy a hatóság azt nem tudta bizonyítani, akkor apolgári jog eszközeitveheted igénybe: személyiségi jogi pert, kártérítési pert, vagy birtokvédelmi eljárást indíthatsz. Ezek közül abirtokvédelmieljárás a leggyakoribb környezetvédelmi ügyekben. Ezt az adott tevékenység miatti háborítás, zavarás (például zajos tevékenység, bűzhatás stb.) miatt lehet indítani a helyi önkormányzat jegyzőjénél, vagy közvetlenül a bíróságnál kereset formájában. Bírósághoz egyébként a jegyző határozata elleni jogorvoslatként is fordulhatsz egy éven belül. A birtokvédelmi eljárásról itt találsz részletes leírást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 19:00, szombat | Helyi

Magyarországon hetente egy nő hal meg kapcsolati erőszak miatt

Rengeteg téves sztereotípia kapcsolódik a családon belüli erőszakhoz.

2024. Április 27. 16:00, szombat | Helyi

Közzétették a csornai termálfürdő árlistáját

A termálfürdő június elsején nyit.

2024. Április 27. 13:00, szombat | Helyi

Idén is várják a gyerekeket a tűzoltótáborba

Ott a helyed, ha szeretnéd megismerni a tűzoltók munkáját és felszereléseit!

2024. Április 27. 09:00, szombat | Helyi

Egy győri nőnek 48 millió forintja bánta a hiszékenységét

Megint az AnyDesk alkalmazás! Az elkövetők most banki alkalmazottnak, majd rendőrnek adták ki magukat.