Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Január 16. 13:26, hétfő | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Lesz-e megállapodás a héten Görögországban, vagy jön a csőd?

Lesz-e megállapodás a héten Görögországban, vagy jön a csőd?

A görög miniszterelnök bízik abban, hogy megállapodás születhet a görög kormány és magánhitelezői között az államadósság önkéntes, részleges leírásáról.

Papadémosz azt mondta, a megállapodás közel van, de egyeztetni kell arról, hogy miként rakják össze az úgymond egyes elemeket.

Mint ismert pénteken váratlanul megszakadtak a görög kormány magánhitelezőkkel folytatott tárgyalásai, a felek nem tudtak egyezségre jutni a kötvények miatt elszenvedett veszteségek mértékéről, mivel a korábbi megállapodással ellentétben a görög kormány magasabb arányú névértékcsökkentést akart elérni. E hét közepén azonban ismét tárgyalóasztalhoz ülhetnek a felek. Októberben arról állapodtak meg, hogy mindkét oldal elfogadja a kötvények névértékének 50 százalékos csökkentését, mindez a GDP 120 százalékára rúgó államadósság szintjének csökkentését segítené elő. A görög pénzügyminisztérium szerint január 18-án folytatódnak a tárgyalások a magánbefektetőket képviselő IIF-fel. Számos befektető továbbra is tart attól, hogy márciusban Görögország hivatalosan is csődöt jelent. Ami biztos, hogy a befektetők szeretnének már pontot tenni a görög adósságrendezés kérdésére.

Miután múlt héten összeomlottak a görög államadósság átstrukturálásáról szóló tárgyalások a magánpiaci hitelezőkkel, valószínűbbé vált, hogy több mint 60 év után Görögország lesz az első olyan fejlett ország, mely teljes államcsődöt jelent. Közel 60 éve indult el a nagy eladósodási szuperciklus, amelyben a mai fejlett országok államai, cégei, családjai egyaránt eladósodtak.


OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.