Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Január 23. 15:40, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Levették a férfi arcát, karjait és lábát

Levették a férfi arcát, karjait és lábát

A világ első hármas végtagátültetését hajtották végre Törökországban: egy 34 éves férfi két karját és egyik lábát pótolták.

A Földközi-tenger partján fekvő Antalya város Akdeniz egyetemi kórházában ugyanannak a donornak, egy 19 éves férfinek az arcát ültették át egy másik páciensre. Ez volt az első törökországi arcátültetés.

A két szombati műtét után Israfil Kurtcephe, az egyetemi kórház rektora elmondta, hogy első ízben végezték két kar és egy láb átültetését ugyanazon páciens esetében.

Mindkét pácienst az intenzív osztályon ápolják, és „jól vannak”. „Tíz-tizenöt napos válságos időszak előtt állunk mindkét műtét esetében, de ha túl leszünk ezen az időszakon, történelmet fogunk írni” – hangoztatta Ömer Özkan, a műtéteket végző 25 fős orvos csoport vezetője.

A teljes arcátültetés mintegy kilenc, a végtagátültetés pedig tizenkét órát tartott.

Az Anadolu állami hírügynökség jelentése szerint a 34 éves Atilla Kavdir tizenegy éves korában veszítette el a végtagjait, amikor galambokat kergetve egy vasrúddal hozzáért egy vezetékhez, és áramütést szenvedett. A másik páciens, egy kamasz arca még csecsemőkorában égett meg, amikor kigyulladt a házuk.

A világ első kettős karátültetését Németországban végezték el 2008-ban, míg az első kettős lábátültetési műtétet Spanyolországban hajtották végre 2011 júliusában.

Eddig tucatnyi arcátültetést hajtottak végre világszerte. Az elsőt 2005 novemberében, a páciens egy francia nő volt, akinek az arcát megmarta egy kutya.

Címkék: műtét, törökország

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.