Városlista
2024. június 22, szombat - Paulina

Hírek

2011. Szeptember 18. 14:25, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress

Lezárult a Vöröskereszt vetőmag programja

Lezárult a Vöröskereszt vetőmag programja

23000 egységcsomag vetőmagot osztott szét a Magyar Vöröskereszt az ország 10 megyéjében, mintegy 30 millió forint értékben az úgynevezett Konyhakert program során.

A programot tavasszal indította el a Magyar Vöröskereszt és az Amerikai Ház Alapítvány, eredetileg Borsod-Abaúj-Zemplén valamint Jász-Nagykun-Szolnok megyében. A kezdeményezésnek azonban akkora sikere volt már a program indulásakor, hogy az első visszajelzéseket követően további nyolc megyét vont be a programba a két szervezet. Így az eredetileg tervezett 8000 egységcsomag vetőmag mennyiséget, további 15000 csomaggal kellett növelni, hogy még a tavasz folyamán hozzá juthassanak Baranya, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Csongrád, Heves, Nógrád és Békés megyében is az érdeklődő családok.

A program keretében a rászorulók dughagymát, zöldborsót, babot, kukoricát, uborkát, tököt, retket, petrezselymet, sárgarépát és salátát termeszthettek kertjeikben, a márciustól szeptemberig tartó időszakban. Az térítésmentesen kiosztott mennyiség 40-50 négyzetméternyi területen biztosította a családok mindennapi zöldség igényét.

A Magyar Vöröskereszt az akció teljes időtartama alatt nyomon követte a programban résztvevő kerteket és helyi önkéntes mezőgazdászok segítségével adott szakmai útmutatást azoknak, akiknek nem volt gyakorlatuk a zöldségek termesztésében.A kezdeményezés sikerességét mutatja, hogy az eredetileg tervezett mennyiség csaknem háromszorosát osztották ki az országban és sok olyan család kapcsolódott be az akcióba, akik korábban soha vagy az elmúlt három évben egyáltalán nem kertészkedtek.

Az első számadatok tükrében az ország két legszegényebb (Borsod-Abaúj-Zemplén és Jász-Nagykun-Szolnok) megyéjéből érkezett információk szerint legnagyobb mértékben a nyugdíjasok vettek részt a programban. Őket követik az aktív munkavállalók, majd a munkanélküliek. A kiosztott vetőmag csomagokat szinte mindenhol maradéktalanul felhasználták és a kertészkedést is végig vitték a jelentkezők a program időtartama alatt.

Az Amerikai Ház Alapítvány képviselője szerint, az országnak szüksége van hasonló programokra. Amint Skultéti Gábor elmondta: „a Konyhakert program bebizonyította, hogy egy civil kezdeményezés is lehet országos sikerű és a megfelelő partnerek segítségével minden kis településen is el lehet jutni a rászorulókhoz. A segítséggel pedig nem lehet az állami finanszírozásra várni, hanem amerikai mintára Magyarországon is túlnyomó részt a civil szférát kell bevonni és növelni kell az önkéntesek számát.”

A Magyar Vöröskereszt szintén példa értékűnek tartja a kezdeményezést és 2012-ben is számít az Amerikai Ház Alapítvány adományaira. Amint Selymes Erik a Magyar Vöröskereszt főigazgatója elmondta, továbbra is szívesen veszik az együttműködést minden olyan adományozóval, akinek az ország legnagyobb humanitárius segélyszervezeteként tudnak segíteni. Az idén 130 éves Magyar Vöröskereszt főigazgatója kiemelte, hogy a helyi önkormányzatokkal együttműködve olyan családokat is el tudnak érni, ahol sok esetben szégyellik kérni a támogatásokat, pedig nagyon fontos, hogy a ténylegesen rászorultak hozzájuthassanak az adományokhoz a legeldugottabb vidéki településeken is.

A program időtartama alatt a résztvevő 10 megyében összesen közel 300 településen osztották ki a 23 000 családnak szánt egységcsomagot. A családok számára így egész nyáron elérhető volt valamilyen szezonális jellegű zöldség, amellyel sokan a napi étkezést egészítették ki. A résztvevők örömmel vették a program indítását és szeretnék, ha az jövőre folytatódna. A visszajelzések szerint a legtöbben nagyobb területet is szívesen beültetnének konyhakerti zöldségekkel és vállalnák az egész nyáron át tartó kertművelést. A program folytatásáról és további finanszírozásáról a végleges kiértékelést követően dönt az alapítvány.

Az Amerikai Ház Alapítvány az idei év első felében mintegy 100 millió forintos segítséget nyújtott a Magyar Vöröskereszttel közösen működtetett programok keretében. A „Konyhakert programon” túl bekapcsolódott a hajléktalanok megsegítésébe, valamint egész évben támogat 8 budapesti iskolát, ahol reggeli és uzsonna programot indított, továbbá 500 vidéki család napi tej- és kenyérszükségletét is biztosítja az alapítvány.

Idén „Naposcsibe programot” indított a Jászságban valamint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ahol 200 rászoruló család jutott naposcsibéhez a Magyar Vöröskereszt közreműködésével. Az Amerikai Ház Alapítvány az év első felében további 6 millió forinttal támogatott több civil szervezetet és folytatja programjait az év végéig - derül ki a programsorozatot ismertető sajtóközleményből.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 21. 12:08, péntek | Belföld

NGM: az üzemanyagárak továbbra is a szomszédos országok átlaga alatt maradtak

Az üzemanyagárak továbbra is a szomszédos országok átlagárai alatt maradtak, a családok védelme érdekében a kormány továbbra is folyamatosan nyomon követi az árak alakulását

2024. Június 21. 12:05, péntek | Belföld

NGM: félremagyarázás helyett tények, nem vagyunk Európa legszegényebb országa

Az elmúlt napokban látott napvilágot az Eurostat friss adatközlése, miszerint a magyar háztartások fogyasztása az uniós átlag 70 százalékát éri el.

2024. Június 21. 12:04, péntek | Belföld

Orbán Viktor: háború- és migrációpárti, gazdaságellenes koalíció jött létre Weber vezetésével

Háború- és migrációpárti, gazdaságellenes koalíció jött létre Brüsszelben Manfred Weber vezetésével - jelentette ki a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában Berlinből nyilatkozva.

2024. Június 21. 07:53, péntek | Belföld

Meghosszabbította és kiterjesztette a Belügyminisztérium a vörös kódot

A HungaroMet előrejelzése alapján a Belügyminisztérium vasárnapig meghosszabbította és további vármegyékre is kiterjesztette a hajléktalanok egészségének megóvása érdekében elrendelt vörös kódot