Városlista
2024. április 21, vasárnap - Konrád

Hírek

2011. December 08. 07:17, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Állami mobilcég léphet a piacra?

Állami mobilcég léphet a piacra?

Nem kizárt, hogy lesz negyedik mobilcég Magyarországon, ráadásul állami tulajdonban – írja a Figyelő.

A lap által idézett értesülések szerint a Magyar Villamosművek és a Magyar Posta jó eséllyel indulhatna mobilszolgáltatók hazai piacán, együtt vagy külön is.

2011. december 8-án kell beadni a Nemzeti Média és Hírközlési Hatósághoz (NMHH) azokat a pályázatokat, amelyekkel a 900 megahertzes sávban lehet frekvenciakészleteket elnyerni. A tender tétje óriási, a pályáztatás során ugyanis az fog eldőlni, hogy lesz-e Magyarországon negyedik mobilszolgáltató-hálózat, avagy (belátható időn belül) három marad. A piaci szereplők – a tenderkiírás követelményeinek megfelelően – szigorúan titkosan kezelik pályázati stratégiájukat, nem kommunikálhatják azt, a Figyelő háttérbeszélgetései alapján azonban úgy tűnik, hogy az előzetes esélylatolgatások szerint lesz befutója az eljárásnak. Egyre erősebben tartja magát az a várakozás, amely szerint a negyedik mobilszolgáltató pozíciójára legnagyobb eséllyel egy állami szereplő pályázhat majd.

Egyesek szerint kezdetben a Magyar Villamos Művek Zrt.-t (MVM) szemelte ki a kormány fő pályázónak, ám később inkább a Magyar Posta Zrt.-re (MP) esett a választás, mások szerint pont fordítva zajlottak az események – tudta meg a Figyelő.

Bár a tender eredményhirdetése csak január végére várható, és az eredménye ma még nyilvánvalóan megjósolhatatlan, az állami mobilcég elméleti ötlete különösen érdekes piaci kombinációkra ad lehetőséget. Az MVM–MP párosa egyáltalán nem indulna annyira nulláról a piacon, mint azt például legutóbb, 1999-ben a Vodafone tette. Ezzel szemben az MVM kezelésében van az Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat, amelyet ütemesen fejleszt és modernizál.

A gerinc tehát alapból meglenne, már csak a mobil egységeket kellene arra felfűzni. Az MP egyik fő erőssége ugyanakkor az, hogy gyakorlatilag minden településen rendelkezik bejáratott, nagy forgalmú értékesítő helyekkel, így tehát a kereskedelmi lefedettséget is azonnal országossá tehetné egy potenciális nemzeti mobilcég. Elég arra gondolni, hogy ha – a hűségidők lejártával – „csak” a teljes közszféra és az állami vállalatok váltanának erre a szolgáltatóra, az mekkora kiindulási bázist biztosítana, olvasható a Figyelő csütörtökön megjelenő számának ismertetőjében.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 21. 11:31, vasárnap | Belföld

Szijjártó Péter: az Európában és az észak-atlanti közösségben világháborús készülődés zajlik

Európában és az észak-atlanti szövetségben egyfajta világháborús készülődés zajlik - mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

2024. Április 21. 11:28, vasárnap | Belföld

Energiaügyi Minisztérium: korlátozó intézkedések nélkül is csökkent a gázfogyasztás a fűtési szezonban

Sem állami, sem önkormányzati szinten nem volt szükség a gázfogyasztást korlátozó intézkedésekre az elmúlt télen - közölte az Energiaügyi Minisztérium kommunikációs főosztálya vasárnap.

2024. Április 21. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 20. 09:51, szombat | Belföld

Orbán Viktor: amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán.