Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. Június 18. 16:00, szerda | Helyi
Forrás: Töreki Imre

Lóháton utazó néptánc varázs

Lóháton utazó néptánc varázs

Tíz férfi választotta a hagyományőrzésnek egy nem mindennapi módját.

A vándorok magyar néphagyományokhoz való kötődését a néptánc és a lovak szeretete motiválja. Az ötletgazda Kovács Norbert, népszerű nevén "Cimbi", akit az ország néptáncot szerető közössége már a televízió adásaiból is ismer. Egy csöppnyi kis faluban él, a Szombathely közeli Kiscsőszön, ahol néptánc rendezvényekkel már egy valóságos folklór centrumot alakított ki.

Tíz társával, ­akik a néptáncmozgalom jeles képviselői, hivatásos táncosok, táncmesterek, profi együttesek hajdani tagjai, vagy a Táncművészei Főiskola tanárai, ­ járják az országot évek óta lóháton. Már Veszprém megye településeit bejárták, tegnap megyénkbe érkeztek. Először Szanyban mutatták be varázslatos műsorukat. A lelkes, néptáncot értő és szerető szanyi közönség minden műsorszámukat vastapssal jutalmazta tegnap este a szanyi Művelődési Házban.

Műsorukért nem kérnek fellépti díjat. Csupán annyit kérnek, hogy lovaiknak és önmaguknak ellátást, szállást adjanak a vendéglátó települések. A lovak elszállásolásáról Vincze Ferenc szanyi lovas gazda gondoskodott. A táncosok szállását és ellátást a helyi önkormányzat biztosította.

Ma folytatják a több száz kilométeresre tervezett lovastúrájukat. Következő állomásuk Mihályi, ahol ma este 19 órától szintén bemutatják műsorukat. Az hagyományőrzésnek ehhez az egyedi módjához, a kreatív ötlethez, az egész napos lovaglás utáni férfias tánchoz, a kitartáshoz csak gratulálni tudunk.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 16:00, csütörtök | Helyi

Pörgesd fel az agyad!

Bűnmegelőzési játék a farádi iskolában.

2024. Április 25. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 25. 09:00, csütörtök | Helyi

A megengedett sebesség duplájával ment a Speedmaraton megyei nyertese

Speedmarathon

2024. Április 24. 16:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Bágyogszováton

Te Szedd!