Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Január 20. 18:39, péntek | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti

Londoni elemzők: "továbbra is valós lehetőség az euró összeomlása"

Londoni elemzők:

Az eddig megtett intézkedések ellenére továbbra is "valós lehetőség" az euróövezet összeomlása - vélekedtek pénteki előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb gazdaságelemző csoportja - februárra szóló, Londonban pénteken hozzáférhetővé tett havi globális prognózisában úgy fogalmaz, hogy a harmadik évébe lépő európai pénzügyi válság előreláthatóan "az idén is a katasztrófa szélén tartja a világgazdaságot".
Az elmúlt hetekben tapasztalt piaci hangulati kilengések "kellemetlen módon" hívták fel a figyelmet arra, hogy az európai vezetők által eddig tett intézkedések "közel sem elégségesek" azoknak a repedéseknek a befoltozására, amelyek széteséssel fenyegetik a valutauniót. A válság megoldását célzó válaszlépések továbbra is "lassúak, bürokratikusak és hiányosak" - áll az EIU pénteki elemzésében.
A ház elemzői közölték: változatlanul "valós lehetőségnek" tartják az euróövezet összeomlását, és 40 százalékos esélyt adnak arra, hogy a valutaunió két éven belül felbomlik.
Az EIU szerint ha ez bekövetkezik, az Európában gazdasági depressziót, és a világgazdaság egészében is súlyos recessziót okozna.
A ház szerint 2012 "kiábrándító év" lesz a legtöbb ország számára, és "potenciálisan katasztrofális" esztendőnek is bizonyulhat, ha az euróövezet szétesik.
Más nagy londoni házak is most már jelentős eséllyel jósolják az euróövezet legalább korlátozott formájú felbomlását, és azt sem zárják ki, hogy a folyamat még az idén elkezdődik.
Az egyik vezető citybeli gazdasági-pénzügyi elemzőcsoport, a Capital Economics legutóbbi helyzetértékelésében azt valószínűsítette, hogy össze fog állni egy olyan pénzügyi mentőcsomag, amely néhány évre fedezi a legsúlyosabb költségvetési és adóssággondokkal küszködő Görögország finanszírozási igényeit. A ház londoni elemzőinek várakozása szerint azonban a görögök "előbb-utóbb" arra a következtetésre jutnak, hogy a pénzügyi segítség feltételrendszere egyszerűen túl nagy terhet jelent, és a legjobb megoldás a mentőcsomag törlése, egy újabb adósság-átalakítás végrehajtása és a valutaunió elhagyása.
A Capital Economics szerint mivel a görög GDP-érték eddig 13 százalékot esett legutóbbi csúcsszintjéhez képest, és gyorsan zuhan tovább, Görögország még az idei év vége előtt elhagyhatja az euróövezetet.
Egy másik tekintélyes londoni gazdasági elemzőház, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) 2012-re szóló globális előrejelzésében közölte, hogy jelenleg 60 százalékos esélyt lát "legalább egy, de valószínűleg inkább több" tagország távozására az euróövezetből az idei év végéig. A cég londoni elemzői közölték azt is, hogy az eddigi 80 százalék helyett most már 99 százalékos eséllyel jósolják az euróövezet teljes szétesését egy évtizeden belül.
Pénteki előrejelzésében az Economist Intelligence Unit megerősítette azt a várakozását, hogy az euróövezet az idei év egészét recesszióban tölti. Az EIU közgazdászainak becslése szerint a valutauniós GDP-érték 2012-ben átlagosan 1,2 százalékkal csökken, de ez a prognózis is arra a feltételezésre alapul, hogy az euróövezet "a következő 12 hónapban nem bomlik fel" - áll az elemzésben.
Az EIU szerint a befektetők azt vallják, hogy az euróövezeti válságnak két lehetséges kimenetele van: a költségvetési integráció vagy a felbomlás, és a piac megpróbálja kierőszakolni az egyik vagy a másik fejleményt.
Az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport e héten ismertetett új felméréséből mindazonáltal az derült ki, hogy az euróválság kimeneteléről alkotott befektetői előrejelzések ennél árnyaltabbak.
A Barclays Capital rendszeresen méri a globális adósságfinanszírozás szempontjából alapvető fontosságú japán intézményi kötvénybefektetői kör hangulatát. A héten elvégzett legújabb vizsgálat során a ház azt a kérdést is feltette a felmérésbe bevont japán kötvénybefektetőknek, hogy szerintük hogyan végződik az euróövezeti szuverén adósságválság.
A befektetési cégek igazgatói egyszerre több válaszlehetőséget is megjelölhettek. A válaszadók 66,7 százaléka azt jósolta, hogy a valutauniós tagországok költségvetési uniót alakítanak, emellett 48,5 százalékuk arra is számít, hogy az eurójegybank (EKB) agresszív szuverén kötvényvásárlásokba kezd, 39,4 százalék bízik abban, hogy az európeriféria országai szerkezeti reformokat hajtanak végre, és 15,2 százalékuk mondta azt, hogy az euró összeomlásától tart.

Címkék: Londoni elemzők

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.