Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2015. Szeptember 09. 19:25, szerda | Helyi
Forrás: saját forrás

M85–M86-os autóút csornai elkerülő szakaszának átadása

M85–M86-os autóút csornai elkerülő szakaszának átadása

Mától mentesül Csorna a 86-os főút kamionforgalmától.

Magyarország legnagyobb gyorsforgalmi beruházásának egyik jelentős mérföldkövéhez érkeztünk a 33,3 km hosszú Győr és Csorna közötti M85 és a Csornát elkerülő M86 újabb szakaszainak átadásával. Mától 110km/h sebességgel, 2x2 sávon haladva, 15 perccel rövidebb idő alatt érhetünk el Csornára az M1-es autópályáról.

Ez egy súlyos probléma volt, ami megoldásra várt. Az ország egyik legforgalmasabb szakaszán évről-évre egyre rosszabb körülmények között, egyre nagyobb kockázatot vállalva közlekedtek az autósok. - mondta Áder János, Magyarország köztársasági elnöke: „Mikor jöttem ide, kezembe került a meghívó, fellélegzik a város. Fellélegezhet, kétharmad részben. Örülünk, régóta vártuk, nagyon aktuális volt, de a munkát folytatni kell, meg kell építeni a még hiányzó szakaszt, hiszen Győrből Sopronba még mindig a városon keresztül jutunk el. Naponta közel 16 000 autó halad át ezen a tízezres kisvároson, amelynek negyede teherautó. Nem véletlen, hogy a város lakosságának nagy része valóban „fuldoklott”, valóban szenvedett a zajtól, és régóta várta ezt a pillanatot. Azt gondolom, még mielőtt megköszönnénk, az első köszönő szó a csornaiaknak jár. Köszönet a türelmükért.”

Gyopáros Alpár, országgyűlési képviselő: "Minden csornai és Csorna környéki ember nevében köszönettel tartozunk mindazoknak, akiknek része volt abban, hogy megvalósuljon az évtizedes álom: a csornai elkerülő út megépítése. Különös tiszteletem minden csornainak a türelméért és a küzdelméért egyaránt. Köszönettel tartozunk Magyarország kormányának a támogatásért. Fellélegzik végre a város, és fellélegzik ezzel egyúttal a Rábaköz is."

Dr. Bónáné Dr. Németh Katalin, Csorna város polgármestere elmondta, hogy: "A csornai elkerülő út, különösen a gyorsforgalmi összeköttetésünk Győrrel, és reményeink szerint mihamarabb Sopronnal és Szombathellyel a városunk és térségünk számára az egyetlen kitörési lehetőség. Jelenti azt, hogy a rábaközi fiatalok elvándorlása megállhat. Nem lesz értelme elköltözni, hiszen lényegében gyorsabban eljuthatnak a győri, vagy más térségbeli munkahelyükre. Jelenti azt is, hogy reményeink szerint az éppen épülő nagy csornai munkateremtő beruházást mások is követik, kihasználva Csorna kiváló földrajzi fekvését, és kiváló infrastrukturális állapotát. ”

Nagy Róbert, a NIF Zrt. vezérigazgatója az M85-M86 gyorsforgalmi úttá fejlesztése kapcsán kiemelte: „Győr és Szombathely közötti M85-M86 gyorsforgalmi út építésénél közel 80 km hosszan időnként párhuzamosan 6 szakaszon is folyt kivitelezés. A kivitelezés minden ütemnél szerződés szerinti határidőre elkészült, ezt a sort folytatjuk a jövő héten is, amikor megnyitjuk a forgalom előtt az M86 újabb 7,5 km-es szakaszát Szeleste és Hegyfalu között. A 2016 őszén a Hegyfalu és Csorna közötti utolsó szakasz átadásával befejeződik az M85-M86 teljes kiépítése Szombathelyig. Ezt követően már több mint 90 km hosszan 2x2 sávon, közel 40 perccel rövidebb menetidővel érhetjük el az M1-es autópályáról Szombathelyt.”

Az útfelújítások és az új útszakaszok építése révén az autóval közlekedők menetideje tovább fog csökkenni. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. tájékoztatása alapján a Szeleste-Hegyfalu szakasz szeptember 18-tól lesz használható. Az M85-ös és az M86-os fejlesztése ezután is folytatódik, a tervek szerint 2016 őszére Győrtől Szombathelyig, 2018 tavaszára pedig Sopronon át az országhatárig épülnek meg az újabb útszakaszok.

A 33,3 km hosszú gyorsforgalmi útszakasz nettó kivitelezési költsége Győr-Enese-Csorna, valamint Csorna elkerülő I. ütemével összesen 63,3 milliárd forint értékben, 85% uniós és 15% hazai fejlesztési forrás felhasználásával valósult meg, tudtuk meg a NIF Zrt. oldaláról.

Címkék: átadás, csorna, elkerülő, M85, M86

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 16:00, csütörtök | Helyi

Pörgesd fel az agyad!

Bűnmegelőzési játék a farádi iskolában.

2024. Április 25. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 25. 09:00, csütörtök | Helyi

A megengedett sebesség duplájával ment a Speedmaraton megyei nyertese

Speedmarathon

2024. Április 24. 16:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Bágyogszováton

Te Szedd!