Városlista
2023. június 9, péntek - Félix

Hírek

2012. Február 16. 07:30, csütörtök | Külföld
Forrás: mno.hu

Ma dől el hazánk sorsa

Ma dől el hazánk sorsa

A hazánkkal kapcsolatban beterjesztett határozati javaslatokról szavaz az Európai Parlament.

A voksolás akár a lisszaboni szerződés hetedik cikkelyének alkalmazását is maga után vonhatja, ami akár több ezer milliárd forint uniós támogatás elvesztését jelentheti.

Néhány hete az Európai Parlament plenáris ülésen foglalkozott hazánk ügyével, ma pedig a közelmúltbeli magyarországi politikai fejleményekkel kapcsolatban beterjesztett határozati javaslatokról fognak a képviselők szavazni – írja a Magyar Nemzet. A határidőig három ilyen is érkezett. A szocialisták, a zöld- és a liberális frakció közös tervezete – amelynek az erőviszonyok alapján a legnagyobb az esélye az elfogadásra – súlyos aggodalmakat fogalmaz meg, és arra szólítja fel az Európai Bizottságot, hogy újabb magyar törvényeket is vizsgáljon, például a választási vagy az egyházügyi szabályozást. Az indítvány még a lisszaboni szerződés komoly szankciókat is megfogalmazó hetedik cikkelyének alkalmazását is felveti. A tervezetet aláírták az MSZP európai parlamenti képviselői, így Göncz Kinga és Tabajdi Csaba.

A Fidesz képviselőit is soraiban tudó Európai Néppárt javaslata ugyanakkor kiemeli, az új magyar alkotmány teljes egészében magában fogalja az alapvető jogok uniós chartáját, és tisztességesebb választási rendszert is létesít.

Az úgynevezett konzervatívok és reformisták jegyzik a harmadik határozati javaslatot, a rövid dokumentum arra emlékeztet, hogy a magyar kormány már jelezte készségét az Európai Bizottsággal való együttműködésre.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Június 08. 07:15, csütörtök | Külföld

A NATO történetének legnagyobb légi gyakorlatát tartja

A védekezés áll a középpontban a NATO történetének legnagyobb szabású légi hadgyakorlatán - ismertették a szombaton kezdődő európai műveletről tartott szerdai berlini tájékoztatón.

2023. Június 07. 07:11, szerda | Külföld

Zelenszkij: egy hét múlva válnak ismertté a kahovkai vízerőmű felrobbantásának következményei

A kahovkai vízerőmű felrobbantásának következményei nagyjából egy hét múlva, a vízszint stabilizálódása után válnak ismertté - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden.

2023. Június 07. 07:09, szerda | Külföld

Közepes erősségű földrengés volt kedden este a romániai Arad megyében, Magyarországon is érezték

Közepes, 5,3-as erősségű földrengés volt kedden este Románia nyugati részén, a magyar határ melletti Arad megyében - közölte a román Országos Földtani Intézet (INFP).

2023. Június 06. 06:00, kedd | Külföld

Nagyszabású ukrán támadás meghiúsításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Nagyszabású offenzívát indítottak az ukrán fegyveres erők öt frontszakaszon a donyecki régió déli részén vasárnap reggel, amely nem járt sikerrel - közölte az orosz védelmi minisztérium szóvivője hétfőre virradóra.