Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Október 19. 05:00, péntek | Belföld

Magángyógyszerészek: az összes magánkézben lévő patika megszűnhet

Magángyógyszerészek: az összes magánkézben lévő patika megszűnhet

A jövőre tervezett 70-80 milliárd forintos "megtakarítás" miatt az összes magyar magángyógyszertár megszűnhet - közölte a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége csütörtökön az MTI-vel.

"A magyar gyógyszertárak zöme a lét és nemlét határán mozog" - tudatta a magángyógyszerészek szövetsége az éves kongresszusukról készült záródokumentumban, hozzátéve: a rendkívül kedvezőtlen tényezők együttes hatását csak a tőkeerős külföldi patikaláncok képesek kivédeni.
Felkérték a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnökét, hogy a gyógyszerellátás szakmai és gazdasági környezetét befolyásoló információit ossza meg a szakmai nyilvánossággal, továbbá hogy a köztestületi álláspont kialakítása előtt fektessen nagyobb hangsúlyt az egyeztetésre a szakmai szervezetekkel.
A magángyógyszerészek arra hívták fel a figyelmet, hogy a gyógyszertár-működtetés forrásai folyamatosan szűkülnek, és ez már a gyógyszerbiztonságot veszélyezteti. Azt írták: a gyógyszerpiac valamennyi szereplője arról számolt be, hogy kedvezőtlen a gazdasági helyzete. Egyes gyógyszergyártók aránytalanul súlyosnak tartják a gyógyszerkiadásokhoz való hozzájárulások mértékét. A kiskereskedelmi árrések átrendezése véleményük szerint nem hozta a várt eredményt. Az egyszázalékos árrésnövelés nem tudta ellensúlyozni a forgalomcsökkenésből adódó veszteségeket - fejtették ki.
A résztvevők megállapították, hogy a gyógyszerészi gondozási programok fejlesztése a tervezettnek megfelelő, szélesebb körű megvalósítását viszont a források jelentős és folyamatos szűkülése akadályozza.
A gyógyszerek ártámogatásánál tavaly bevezetett preferált referencia-ársávval, a vaklicittel összefüggésben a kongresszus résztvevői ismételten felhívták az Országos Egészségbiztosítási Pénztár figyelmét arra, hogy a negyedéves bevezetések előkészítését nem tartják megfelelőnek. Emiatt a gyógyszertárak "jelentős és fölösleges" készletérték-veszteségei még mindig százezres nagyságrendűek. "A jelenlegi gazdasági környezetben ekkora indokolatlan veszteség sem a kormány, sem az ágazat számára, leginkább a gyógyszertárak számára, nem megengedhető" - hangsúlyozták a magángyógyszerészek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.