Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2018. Július 05. 18:01, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Magyar cégeket érintő csalássorozat ügyében indult nyomozás

Magyar cégeket érintő csalássorozat ügyében indult nyomozás

Az OLAF-nak (Európai Csalás Elleni Hivatal) egy magyar cégeket érintő csalássorozatról szóló jelentése alapján indított nyomozást a Fővárosi Főügyészség - erősítette meg az ügyészség csütörtökön az MTI-nek.

Szerdán a 24.hu hírportál egy a birtokukba jutott OLAF-vizsgálat zárójelentése alapján írt egy csalássorozatról. A cikk szerint az OLAF névtelen bejelentés nyomán 2015 őszén kezdett nyomozni két magyar nonprofit kutatóközpont, a Pillar Europa Kutatási és Oktatási Nonprofit Kft. és a BME-Infokom Innovátor Nonprofit Kft. (későbbi nevén Infokom Innovátor) ügyében. A két cég a versenyképességet innovációval elősegítő operatív programra pályázott.

Azt írták: a rövid összefoglaló szerint a csalás szereplői alvállalkozói szerződések segítségével mesterségesen feltornázták a költségeket, s eltitkolták, hogy a végső beszállító cégek kapcsolatban állnak egymással, valamint kamuirodákat hoztak létre, hogy így szerezzenek uniós támogatást. A több mint kéttucat cégből szőtt hálózatba magyar, szerb, szlovák és lett vállalkozásokat is beépítettek. A jelentésben "durva túlárazás, kamuirodák, 403 ezer forintos órabérért megírt tanulmány is szerepel" - írta a 24.hu.

A Fővárosi Főügyészség az MTI megkeresésére csütörtökön azt írta: az ügy kapcsán az "OLAF ajánlásai esetén mindig követett gyakorlatnak megfelelően" január 9-én nyomozást rendeltek el, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének gyanúja miatt.

A nyomozás teljesítésével a főügyészség a Nemzeti Adó- és Vámhivatal illetékes főosztályát bízta meg.

A nyomozás ismeretlen tettes ellen folyik - írta az ügyészség.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni