Városlista
2023. március 22, szerda - Beáta, Izolda, Lea

Hírek

2012. Január 08. 14:59, vasárnap | Külföld
Forrás: mno.hu

Magyar intézmény Haitin

Magyar intézmény Haitin

Magyar idő szerint szombat délután három órakor kezdődött Port-au-Prince városban a Fény Forrása Gyermekközpont avató ünnepsége.

A Magyar Baptista Szeretetszolgálat irányításával, amerikai és magyar adományokból felépített, háromszintes, ezerötszáz négyzetméteres épületet már napokkal ezelőtt birtokukba vették a gyerekek. A helyi munkaerővel, közel 250 millió forintból létrehozott intézményben ötven árva bentlakó számára van hely, az óvodájában és általános iskolájában kétszázan tanulhatnak különböző szakmákat (számítástechnikát, angol nyelvet, szabás-varrást, főzést és háztartási ismereteket, valamint asztalosmesterséget), és itt kapott helyet egy FLAME mozgássérült rehabilitációs oktatóközpont is.

A megnyitón Szilágyi Béla, a szeretetszolgálat főigazgatója arról beszélt: új célokat adnak a földrengésben álmaikat vesztett fiataloknak. Az épület több nemzet anyagi támogatásával, magyar irányítás alatt épült fel a tervezéstől a befejezésig összesen tizennyolc hónap alatt, és azt remélik, hogy több generáción át fogja szolgálni a gyerekek oktatását, mely Haiti felemelkedésének a záloga.

Mint ismeretes, két évvel ezelőtt Haiti szigetét az utóbbi kétszáz év legsúlyosabb, a Richter-skála szerint 7-es erősségű földrengés rázta meg, a 2010. január 12-én bekövetkezett természeti csapásnak százhetvenezer halálos áldozata volt. A jelentős amerikai támogatásból megnyíló központ indulását levélben üdvözölte Bill Clinton is, a haiti segélyezési munkálatok nemzetközi koordinátora.

A volt amerikai elnök levelében így fogalmazott: „Ennek a csodálatos új gyermekközpontnak a támogatói lehetővé tették fiatal túlélők százainak, hogy ne maradjanak remény nélkül. Biztonságos és szeretetteljes otthont biztosítanak a gyermekeknek, akik elképzelhetetlen veszteséget szenvedtek. Igazi esélyt teremtenek, hogy fényesebb jövőt építsenek maguknak, közösségüknek és nemzetüknek. Örülök, hogy lehetőségem van köszönetet mondani a Baptista Világszövetség, a Virginiai Baptista Misszió, a Haiti Baptista Szövetség és a Magyar Baptista Szeretetszolgálat munkatársainak, nőknek és férfiaknak a látásukért és szívükért, hogy megálmodták ezt a gyermekközpontot. Az önök erőfeszítései tanúságot tesznek a cselekvő hit erejéről és arról, hogy milyen nagy dolgokat valósíthatunk meg, ha mindannyian egy közös cél érdekében dolgozunk.”

Ezek érdekelhetnek még

2023. Március 22. 07:18, szerda | Külföld

Putyin: a kínai terv alapja lehet a rendezésnek

A Kína által javasolt béketerv alapját képezheti az ukrajnai helyzet megoldásának - jelentette ki Vlagyimir Putyin, miután kedden a Kremlben Hszi Csin-ping kínai elnökkel tárgyalt.

2023. Március 20. 12:15, hétfő | Külföld

Petr Pavel: Ukrajna csak egyszer próbálkozhat nagy ellentámadással

Ukrajna csak egy alkalommal próbálkozhat nagy ellentámadással az orosz erőkkel szemben, a következő tél után rendkívül nehéz lesz fenntartani a nyugati támogatás jelenlegi szintjét - jelentette ki a cseh elnök.

2023. Március 19. 14:46, vasárnap | Külföld

Kreml: Putyin Mariupolban járt

Mariupolba tett munkalátogatást Vlagyimir Putyin orosz elnök - közölte vasárnap a Kreml sajtószolgálata.