Városlista
2024. június 26, szerda - János

Hírek

2024. Június 04. 16:00, kedd | Helyi
Forrás: Inforábaköz

Magyar Péter Csornán

Magyar Péter Csornán

Mi köze van Kovács Zoltán államtitkár családjának a csornai napelemgyárhoz?

Több száz érdeklődő várta Magyar Pétert kedden délben Csornán a piactéren. Az országot járó politikus a már jól ismert nemzetiszínűre festett kisteherautó platóján mondta el beszédét, melynek első része a helyi ügyekről szólt.

Nem véletlenül kezdte a napelemgyárral. 2018-2019-ben a Magyar Fejlesztési Bankban (MFB) dolgozott, éppen akkor, mikor a bank átvette a vergődő, semmire nem jutó gyárépítés finanszírozását. Akkoriban kezdett vizsgálódni a napelemgyár ügyében az OLAF, az Európai Csalás Elleni Hivatal. Hogy ne bukjanak le a csalás miatt, ezért a magyar kormány visszaadta az erre kapott európai támogatást, és úgy döntött, hogy teljes egészében a magyar adófizetők által befizetett közpénzekből finanszírozza a gyár befejezését. Az MFB több mint tíz milliárdot adott. Majd egy meglepő részletet mondott el, amit még sehol nem hallottunk.
- Innen Csornáról azt kívánom kérdezni Kovács Zoltán államtitkár úrtól, hogy az ő feleségének mi köze van ehhez a beruházáshoz?- tette fel a kérdést a szónok. Valljon már színt! Történt-e olyan, hogy ő államtitkárként hívogatta az MFB vezérigazgatóját, hogyan lehetne minél gyorsabban megoldani a finanszírozást? Igaz-e, hogy az ő családjának ehhez a beruházáshoz köze van? Hogy sikerült pár év alatt csődbe vinni ezt az üzemet?- kérdezte.

A csornai tanuszoda sem egy sikertörténet. A másfél milliárdos támogatás ellenére meg sem épült, több alvállalkozó csődbe ment az építés miatt, jelenleg csak a csupasz falak meredeznek.

Még lesújtóbb az, hogy a Csorna Pápa vasútvonal 37 kilométer hosszú, és 75 perc a menetidő. Ennyire lerohasztották a magyar vasutat. 1848-ban az első magyar vasút Budapest Vác közt ugyanilyen sebességgel közlekedett. Miközben Európában szupergyors vasutakat építenek. Nem csak nyugaton, keleten is, például Lengyelországban és a Balkánon. Az Európai Unió a legtöbb pénzt a vasúti közlekedésre adja, ebből épülnek a szupergyors vasúthálózatok. Magyarország pedig 2500 milliárdért kínai hitelből, kínai érdekből, kínai cégekkel, kínai technológiával, kínai munkásokkal Belgrád-Budapest vasútvonalat épít. Ennyi pénzből szinte az egész magyar vasúti hálózatot lehetne modernizálni.

Megemlítette Gyopáros Alpár országgyűlési képviselőt, akit a Magyar Falu program atyjának, 300 milliárd forint elköltőjének nevezett. A Magyar Falu program egy sikeres program is lehetett volna. Vannak települések, ahol leaszfaltoztak utakat, felújítottak buszmegállót, megtámogattak kisboltokat. De 300 milliárd forint rengeteg pénz, aminek elköltésekor rengeteg szabálytalanság történt. Fideszes álcivil szervezeteknek adtak pénzt egy olyan programból, aminek az lett volna a dolga, hogy fejlessze a falvainkat, ott tudja tartani a fiatalokat. Nem arra van, hogy a fideszes képviselőkhöz kötődő egyesületek milliókat kapjanak, hogy egy faluban egy sport BMW-t vegyenek falubusz helyett. Ahol pedig nem fideszes a faluvezetés, ott szinte semmit nem kaptak. Ilyenek után egy kormánybiztosnak már rég le kellett volna mondania.

Beszéde további részében arról beszélt, hogy meg kell állítani a korrupciót, a közpénzek ellopását, meg kell szüntetni az országban a gyűlölködést, a szembenállást, be kell temetni az árkokat.

Végül felszólította a hallgatóságot, hogy mondják meg minden ismerősüknek, családtagjuknak, hogy menjenek el vasárnap szavazni, és ne dőljenek be a Fidesz hazug, félelemkeltő háborús propagandájának. Mondják el, hogy Magyarországon csak egy párt van, amelyik háborúpárti, és az a Fidesz, akik 200 magyar katonát küldenek ki Csádba, Afrikába, ahol kegyetlen véres polgárháború dúl. Mi keresnivalónk nekünk ott? Ez az igazság, hiába költött el már a kormány több mint 2 milliárd forintot Magyar Péter lejáratására.

A Csornára Bábolnáról érkező Magyar Péter a program után Kapuvárra utazott, ahol szintén beszédet mondott, majd a napját Sopronpusztán és Sopronban fejezi be.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 16:00, kedd | Helyi

Nyári szünidei gyerekétkeztetés Kapuváron

Tájékoztató

2024. Június 25. 13:00, kedd | Helyi

Az elmúlt héten hetvenhárom eseményhez vonultak a megye tűzoltói

A 25. héten történt.

2024. Június 25. 09:00, kedd | Helyi

Iskolák versenye az őszi Kapuvár maratonon

Melyik iskola indítja a legtöbb diákot?

2024. Június 24. 16:00, hétfő | Helyi

A második pályázati körös led izzók átvétele Kapuváron

Meghatalmazott is átveheti.