Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2022. Március 02. 10:05, szerda | Belföld
Forrás: mti/fotók: mti

Magyar szervezetek, önkormányzatok, egyetemek segítik az Ukrajnából menekülőket

Magyar szervezetek, önkormányzatok, egyetemek segítik az Ukrajnából menekülőket

Önkormányzatok, karitatív és más profilú szervezetek, egyházak, továbbá egyetemek szerveznek adománygyűjtést, ajánlanak fel szálláshelyet és egyéb támogatást az ukrajnai háború elől Magyarországra menekülőknek.

A Főpolgármesteri Hivatal keddi, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a fővárosi önkormányzat továbbra is segíti a menekülteket szállással, étkezéssel és logisztikai szervezéssel, hogy "egyetlen családnak se kelljen a pályaudvarokon vagy odarendelt melegedő buszokon átvészelnie az éjszakát". Hétfőről keddre virradóra kétszáz embernek adtak szállást. A budapesti, gyorsan bevethető szálláshelyek fenntartásáért folyamatosan nyitnak vidéki táborokat a tartósan - várhatóan a háború végéig - Magyarországon maradóknak. A vidéki helyszínek közül egy balatoni, nyolcvan férőhelyes tábor már megtelt.

Az önkormányzat múlt csütörtökön bejelentett kétezer szálláshelyes kapacitását kerületi önkormányzatokkal és civil szervezetekkel együttműködésben bővítette, az új - főként vidéki - táborhelyek előkészítése, téliesítése jelenleg is tart.

A miskolci polgármesteri hivatal arról tájékoztatott, hogy az Ukrajnából érkező menekülteknek a helyi közösségi közlekedést biztosító MVK Zrt. térítésmentesen havi bérletet ad március 1-jétől. A "Szolidaritás" felirattal ellátott szelvényeket a Tiszai pályaudvaron, a Búza téren és az ügyfélszolgálati irodában lehet átvenni.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem közölte, hogy a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán oktató harminc magyar tanárnak és családjának mintegy ezer-ezer eurós egyszeri ösztöndíjat és kollégiumi elhelyezést kínál fel.



A Nyíregyházi Egyetem 112 kollégiumi és szállodai férőhelyet biztosít az érkezők számára, továbbá az intézmény Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Diák Egyesületének üzemeltetésében lévő boldogkőváraljai "kulcsosházat" is felajánlja a menekültek ideiglenes elszállásolására. A hallgatók és a diákok megkezdték a tartós élelmiszerek, tisztálkodószerek, állateledelek gyűjtését, illetve minden tárgyi segítséget szívesen fogadnak.

Szabó László, a Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetségének (LOSZ) elnöke azt írta: a szövetség felhívást tesz közzé és összefogást hirdet az orosz-ukrán konfliktus miatt bajbajutottak támogatására. Kérik, hogy aki teheti, támogassa szállással, egyéb ellátással, vagy pénzadománnyal a rászorulókat. A felajánlások a losz@losz.hu e mail címen jelezhetők, a pénzadományt pedig a 10300002-13290228-00014907-os számlaszámra várják. Minden szállás- és ellátásfelajánlást, anyagi támogatást továbbítanak a segélynyújtást szervező kormányzati operatív törzsnek, illetve a Regőczi Alapítvány központi bankszámlájára. Emellett a lakásszövetkezetek és társasházak vezetőit arra kérik, hogy a menekülteknek országosan biztosítsanak ideiglenes szállást ingatlanaikban, szolgálati lakásaikban, egyéb elszállásolásra alkalmas helyiségeikben.

A Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestületének (NiT Hungary) közleménye szerint a magyar buszos vállalatok 60 százalékát képviselő testület felajánlotta együttműködését az Ökumenikus Segélyszervezetnek az ukrán-magyar határon átlépő menedékkérők és harmadik országba utazók szállításához. Az érdekképviselet jelezte, hogy szükség esetén tagvállalkozásai szabad és működő kapacitásának gyors igénybevétele érdekében intenzív mozgósítást vállal.

A Nemzeti Ifjúsági Tanács (NIT) és a Magyar Ifjúsági Konferencia országos adománygyűjtést hirdet, az akcióban mintegy kétszáz ifjúsági közösség vesz részt. A kisgyermekeknek hasznos eszközök mellett elsősorban tartós élelmiszert, vizet, alapvető higiénés termékeket, vény nélkül kapható gyógyszereket és táplálékkiegészítőket várnak a NIT irodájába, a Budapesti Európai Ifjúsági Központba - közölte a Nemzeti Ifjúsági Tanács Szövetség. Az adományokat munkanapokon 9 és 16 óra között lehet leadni.



A Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) jótékonysági hangversenyt szervez a menekültek megsegítésére. A Deák téri evangélikus templomban vasárnap este fél nyolckor kezdődő koncerten fellép mások mellett a Lutheránia ének- és zenekar, Fassang László orgonaművész, Gryllus Dániel és Gryllus Vilmos előadóművészek, Pál István Szalonna népzenész és Szalóki Ági előadóművész. Az esten igét hirdet Fabiny Tamás, az MEE elnök-püspöke és köszöntőt mond Prőhle Gergely, az MEE országos felügyelője.

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem kollégiumi szálláshelyeket - Egerben 98, Jászberényben pedig 60 férőhelyet - ajánlott fel az ukrajnai menekültek elhelyezésére.

Az intézmény közleménye szerint a férőhelyek felajánlásán túl együttműködnek az Egri Főegyházmegyei Karitász Központtal és adománygyűjtést szerveznek.

A budapesti Állatorvostudományi Egyetem tartós élelmiszereket, higiéniás szereket, valamint takarókat, ágyneműket, hálózsákokat küld a rászorulóknak a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel együttműködésben.

Az egyetem közlése szerint már folyik azoknak az állategészségügyi fogyóeszközöknek (például fertőtlenítőnek és gumikesztyűknek), valamint nagyobb mennyiségű kutya-macska tápadománynak a beszerzése is, amelyet az néhány napon belül eljuttatnak a háború elől Ukrajnából menekülő családok társállatainak megsegítésére.

A Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar megyei szervezete tartós élelmiszert, higiéniai szereket, bébiételt, pelenkát, takarót és egyéb alapvető termékeket gyűjt a debreceni központjában és a területi irodáiban az ukrajnai helyzet miatt bajbajutottak megsegítésére.

Folytatódik ezzel párhuzamosan az országos szintű akció is a bármikor hívható 1359-es adományvonalon és a Magyar Vöröskereszt 10405004-00026548-00000009-es számlaszámán - közölte a szervezet, hozzátéve, hogy humanitárius szolgálatra önkéntesek jelentkezését is várják.

Címkék: menekült, segítség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő