Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Január 15. 13:44, szerda | Belföld
Forrás: mszp.hu

Magyarország döntsön az atomerőműről, ne Orbán!

Magyarország döntsön az atomerőműről, ne Orbán!

Titokban született a megállapodás.

Józsa Istvánaz MSZP frakcióvezető-helyettese és Tóth Bertalan az MSZP elnökségi tagja nyilatkozott Orbán Viktor miniszterelnök által tegnap Moszkvában aláírt szerződésről, amely a Paksi Atomerőmű pályáztatás nélküli bővítéséről szól, és amellyel a magyar kormány végleg elkötelezte magát az oroszoknak.

Orbán Viktor miniszterelnök Moszkvában megállapodott Vlagyimir Putyin orosz államfővel és kötelezvényt írt alá a Paksi Atomerőmű bővítéséről.Ez hosszú távon kötött pályára helyezi a magyar energiapolitikát. Elfogadhatatlan, hogy Orbán úgy kívánja évtizedekre meghatározni Magyarország energetikai kapcsolatrendszerét, gazdaságpolitikáját és a jövő nemzedékek életminőségét, hogy arról nem volt valós társadalmi egyeztetés, szakmai vita és országgyűlési döntés. Nem ismertek a tervezett beruházás fő paraméterei, költségei, a környezetre és a nemzetgazdaságra gyakorolt hatásai. Jelenleg senki sem tudja, hogy egy ilyen döntés mennyibe kerülne a magyar adófizetőknek.

Felelős politikus nem dönt atomerőműről egy személyben Magyarország, a magyar emberek háta mögött. Ha Orbán valóban országgyűlési felhatalmazás nélkül vállal kötelezettséget, az felelőtlenség, márpedig felelőtlen politikus nem maradhat hatalomban.

A tavaszi választás után felálló MSZP vezetésű kormány felül fogja vizsgálni az Orbán által vállalt kötelezettséget, mert a Paksi Atomerőműről csak átlátható módon, széleskörű társadalmi és szakmai konszenzus alapján szabad felelős döntést hozni.

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke elképesztőnek nevezte, hogy egy kormány úgy hoz meg egy 50 évre szóló döntést, hogy semmilyen társadalmi, szakmai, politikai konszenzust tennének mögé. Mesterházy Attila a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában az Orbán-Putyin megállapodás kapcsán mondta ezt.

Kifogásolta, hogy még utólag sem tájékoztat a kormány. Úgy fogalmazott, még a meg nem született unokáit is eladósítják ezzel a lépéssel. Mesterházy Attila szerint valami hátsó érdek vezérelte a kormányt az ügyletben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;