Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2015. Június 19. 07:18, péntek | Belföld
Forrás: MTI - fotó:hirado.hu

Magyarország kitart a közfoglalkoztatási program mellett

Magyarország kitart a közfoglalkoztatási program mellett

Novák Katalin szerint Magyarország kitart a közfoglalkoztatási program mellett, amíg szükséges.

Elismerték a magyar kormánynak a foglalkoztatás bővítése terén elért eredményeit az Európai Unió tagországainak szakminiszterei a foglalkoztatási, szociálpolitikai, egészségügyi és fogyasztóvédelmi tanács (EPSCO) csütörtöki luxemburgi ülésén elfogadott dokumentumban - közölte az MTI-vel Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

A tájékoztatás szerint az Európai Bizottság az ülésen bemutatta a tagállamoknak tett legfrissebb, úgynevezett országspecifikus ajánlásait tartalmazó dokumentumot. Mint Novák Katalin mondta, a bizottság ebben a dokumentumban számos ponton elismerte a magyar kormány elmúlt éves munkáját. Kiemelte, hogy az utóbbi időszakban jelentős mértékben csökkent a munkanélküliség Magyarországon, pozitívak a gazdasági mutatók, a költségvetési hiány pedig fenntartható módon alacsony szintű.

Novák Katalin ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy a magyar kormány szeretné mielőbb elérni az uniós foglalkoztatottsági szintet, végső soron pedig a teljes foglalkoztatottságot.

Az ülésen ugyanakkor voltak vitás kérdések. Az Európai Bizottság elsősorban a közfoglalkoztatási programot bírálta, vitatva, hogy az hosszú távú megoldás lenne, amely segíti a visszailleszkedést a munkaerőpiacra.

Az államtitkár elmondta, hogy ebben a kérdésben nem kívánnak engedni, a közfoglalkoztatási program ugyanis szerinte rendkívül sikeres eszköznek bizonyult, amely sokat segített olyan hátrányos helyzetű területeken is, ahol a versenyszféra nincs jelen. "Amíg szükség van rá, kitartunk a közfoglalkoztatás eszköze mellett" - jelentette ki.

A tanácskozáson, amelynek napirendjén elsősorban foglalkoztatási és esélyegyenlőségi témák szerepeltek, szóba került egy, a nemek közti egyenlőségről szóló európai uniós közös stratégia kérdése is. Novák Katalin leszögezte, hogy a jó családpolitika hozzájárul a nők érvényesüléséhez, és kijelentette, hogy Magyarországon a női foglalkoztatottság aránya történelmi csúcsponton van. Elmondta, sok helyen probléma, hogy a férfiak és a nők nyugdíjában jelentős különbség van, Magyarország azonban ebben a tekintetben az európai élmezőnybe tartozik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal