Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2018. Február 08. 10:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Papp József

Magyarországon naponta 100 ember hal meg rákban

Magyarországon naponta 100 ember hal meg rákban

Ha 1 százalékkal javítjuk a statisztikát, naponta egy ember mentünk meg.

- Egy mondás szerint mindenkinek el kell döntenie, mi ellen akar harcolni az életében. Én úgy döntöttem, a rák ellen harcolok.- mondta előadása elején Dr Peták István kutató orvos, az ONCOMPASS Medicine alapítója és igazgatója. Az előadó a Csornai Nőegylet meghívására érkezett Csornára, és közvetlen stílusával, laikusok számára is közérthető előadásával lenyűgözte a közönségét.

Csak az utóbbi néhány évben vált lehetővé, hogy a daganatokat ne csak a hagyományos kemoterápiával, hanem intelligens, célzottan ható készítményekkel kezeljék. Ennek a munkának az egyik hazai bázisa a Dr Peták István által alapított intézet. Az elmúlt 15 év három forradalmi változása kellett ahhoz, hogy idáig eljussanak.- hangzott el az előadáson. Az első az volt 2003-ban, hogy megfejtették az ember génkészletét. A tudósok bebizonyították, hogy az ember minden sejtje 25.000 gént tartalmaz, ebből 600-at azonosítottak ami meghibásodhat daganatokban, és 4,5 millió mutációjuk lehet. Ezek óriási számok, amiknek a feldolgozása már csak számítógépekkel lehetséges.

A második mérföldkő az volt 2008-ban, hogy megalkották a teljes emberi génkészlet vizsgálatára alkalmas nagyhatékonyságú molekuláris diagnosztikai gépeket. A harmadik változás pedig az volt, hogy megjelentek a génhibákra ható gyógyszerek, és 2017-ben törzskönyvezték az első olyan gyógyszert, amit bármilyen daganatban lehet használni, ha molekuláris diagnosztika alapján hatásos lehet.

Ezek a változások azt eredményezték, hogy egyrészt sokkal gyorsabban lehet kifejleszteni egy új gyógyszert. A korábbi 10-15 év helyett akár 2-3 év alatt. Így egy beteg mindvégig bízhat abban, hogy ha az ő betegségére még nincs is gyógyszer, de az ő életében kifejleszthetik. Másrészt alapjaiban változik a rákgyógyítás. Korábban másképp kezelték a rák különböző fajtáit, pl a tüdőrákot, az emlőrákot, agytumort. Most megkeresik a génhibát, és mindegy, hol támadott a rák, a génhibát gyógyító gyógyszert kapja a beteg. Ezt nevezik precíziós orvoslásnak.

A gyógyuláshoz azonban a beteg közreműködése is kell. Fontosak a szűrővizsgálatok, mert a korai felismerés a gyógyítás egyik legfontosabb feltétele. Ha már kimutatják a betegséget, a betegnek tudnia és értenie kell, mi történik vele. A beteg tevékeny résztvevője legyen a gyógyulásának.

Az ONCOMPASS Medicine kétféle módon tud segíteni a betegnek. Elvégzik a molekuláris diagnosztikai vizsgálatot, megkeresik a génhibát. A másik szolgáltatásuk egy olyan világviszonylatban is egyedülálló szoftver, ami abban segíti az egyes betegeket, hogy az ő génhibájukra fejlesztenek-e valahol ilyen gyógyszert, folynak-e már kipróbálások a világ bármely pontján, vagy van-e már új törzskönyvezett gyógyszer. Ezzel segítik azt, hogy például egy csornai betegnek is hasonlóak legyenek az esélyei, mint egy dúsgazdag betegnek az amerikai Szilicium-völgyből. Az intézet szolgáltatásai egyelőre a közegészségügyben nem elérhetők, de folyamatosan dolgoznak azon, hogy ez megváltozzon.

Az előadás után Dr Karczag Margit, a Csornai Nőegylet elnöke bejelentette, hogy Dr Peták István nem tartott igényt az előadása után járó tiszteletdíjra. A Nőegylet úgy döntött, hogy ezt az összeget felajánlják csornai betegek kezelésére.

További információkat és az előadás utáni interjút a Rábaköz Info Magazin hétvégén megjelenő februári számában olvashatják.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.

2024. Április 18. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 18. 09:27, csütörtök | Helyi

Egy kapuvári férfi lett internetes csalás áldozata

A kapuvári nyomozók megtalálták a tettest, vádat emelnek ellene.

2024. Április 17. 16:00, szerda | Helyi

Magyarkeresztúrról eltűnt férfit keresnek a rendőrök

A 45 éves férfi megtalálása érdekében a csornai rendőrök az állampolgárok segítségét kérik.