Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Március 03. 14:05, szombat | Külföld
Forrás: mno.hu / MTI

Máig ismeretlen a diktátor halálának oka

Máig ismeretlen a diktátor halálának oka

Az ENSZ vizsgálóbizottsága nem tudta megállapítani Moammer Kadhafi megbuktatott líbiai vezető és Muataszim nevű fia halálának az okát, akik mindketten élve kerültek fogságba.

Derül ki egy jelentésből, amely pénteken jutott el a francia hírügynökséghez.

A líbiai nemzetközi vizsgálóbizottság csak azt állapította meg, hogy tavaly október 20-án külön-külön a felkelők miszrátai csoportjának kezére kerültek, és röviddel később tisztázatlan körülmények közepette meghaltak.

„Az igaz, hogy sebesültek voltak, de éltek az elfogásukkor, vagyis akkor haltak meg, amikor már a forradalmárok fogságában voltak” – szögezi le a jelentés még nyilvánosságra nem hozott változata. A bizottság azt sem tudta megerősíteni, hogy gyilkosság történt, ezért további vizsgálatok folytatását javasolja.

Az új líbiai hatóságok elutasították a szakértők kérését, hogy megnézhessék Kadhafi ezredes boncolási jegyzőkönyvét, és a bizottság orvosa sem láthatta a holttestről készített fényképeket.

A hatóságok azt állítják, hogy Kadhafi kereszttűzben vesztette életét, de ezt sokan vitatják, mondván, hogy sommás kivégzés történt.

Ugyanez a jelentés megállapítja, hogy a belharcok során a kormányerők és a felkelők egyaránt követtek el háborús és az emberiességet megsértő bűncselekményeket, és az emberi jogok megsértése azóta is folyik Líbiában.

A testület közölte: nem jutottak dűlőre a NATO civilek életét kioltó bombatámadásait illetően.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.