Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2016. Június 02. 16:00, csütörtök | Helyi
Forrás: NAV Győr-Moson-Sopron Megyei Adó- és Vámigazgatósága

Majdnem minden második NAV ellenőrzésnél találtak hiányosságot

Majdnem minden második NAV ellenőrzésnél találtak hiányosságot

Májusban lezárult a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tavaszi ellenőrzéssorozata.

Győr-Moson-Sopron megyében az ellenőrzöttek 42 százaléka mulasztott, a legtöbb hiányosságot a nyugtaadás és a foglalkoztatottak bejelentése területén tárták fel a revizorok. A várható bírság összege megközelíti a 23 millió forintot.

A NAV kiemelten ellenőrizte az évszakra jellemző kereskedelmi és szolgáltatási tevékenységeket, így az adóellenőrök megjelentek vásárokon, piacokon, vendéglátóhelyeken, de ellenőriztek például gumiabroncs szerelő műhelyekben és fitnesztermekben is. Összesen 240 vizsgálatot végeztek a megyében, ellenőrizték a nyugtaadást, az alkalmazottak bejelentését, az áruk eredetét és az online pénztárgéppel kapcsolatos szabályok betartását (például nyitó pénzkészlet rögzítése, éves felülvizsgálat megtörténte).

Az online pénztárgép használatára kötelezetteknél célzottan választották ki az adózókat, míg a piacokon a revizorok helyszíni megfigyelése alapján történt az ellenőrzésre kiválasztás. Az adóellenőrök 18 esetben éltek a forgalomszámlálás lehetőségével azoknál a cégeknél, ahol az átlagosnál kevesebb nyugtáról küldött adatot az online pénztárgép. A revizori jelenlét hatására megnőtt a könyvelt forgalom és nyugta darabszám. A napsütéses időjárást kihasználva kinyitottak a fagyizók is, melyek nyugtaadását az ellenőrök tablet használatával, az online pénztárgépbe beütött adatokat és a vásárlók számát összevetve a helyszínen kontrollálták. Tabletes lekérdezéssel észrevétlenül nyomon követhető a nyugtaadási fegyelem, és ahol a revizorok rendben találják az adatokat, nem végeznek próbavásárlást. A módszerrel kiválasztott győri fagylaltozókban nem kaptak nyugtát a NAV munkatársai.

A győri piacokon, áruházak parkolójában zajló kitelepüléseken folyamatosan tártak fel mulasztásokat az ellenőrök. Egy nyugtaadást elmulasztó például annak ellenére nehezményezte az ellenőrzést, hogy nyugtatömbjét február óta nem használta, miközben a revizorok bemutatkozása előtt még a nagy forgalmával dicsekedett. Egy árus egy két napos rendezvényen a leltár szerint négyszázezer forint összértékben árusított ékszereket és díszköveket úgy, hogy vállalkozását már két éve megszüntette, ráadásul alkalmazottját feketén foglalkoztatta.
Nem csak a piacokon mulasztottak, az ellenőrök például nem kaptak nyugtát házhoz szállított pizzákról, konditerem bérletről, illetve két műhelyben a téli gumik lecseréléséről sem.

A magas, 42 százalékos mulasztási arány és a várható, összesen mintegy 23 millió forint bírság az adóelkerülők, szabályszegők célzott kiválasztásának, valamint a munkaidőn túl, esti órákban és hétvégén végzett vizsgálatoknak tudható be.

Az év közbeni folyamatos és akciószerű ellenőrzések fő célja a visszaélések kiszűrése, a tisztességes vállalkozások és vásárlók védelme, valamint a költségvetés bevételeinek biztosítása.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Bágyogszováton

Te Szedd!

2024. Április 24. 13:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Szilban

Te Szedd!

2024. Április 24. 09:00, szerda | Helyi

Főzőverseny felhívás a Kónyi Bikafesztiválra

Főzőcsapatok jelentkezhetnek.

2024. Április 23. 16:00, kedd | Helyi

Eldőlt, hogy ki készítette tavaly a legjobb bort a Csornai Járásban

XI. Bágyogszováti Borverseny eredményei