Városlista
2023. január 30, hétfő - Martina

Hírek

2021. Április 30. 07:27, péntek | Külföld
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Május 19-én kezdődik a korlátozások feloldása Franciaországban

Május 19-én kezdődik a korlátozások feloldása Franciaországban

Franciaországban május 19-én a nem csak alapellátást biztosító üzletek, a vendéglátóhelyek teraszainak és a kulturális intézmények újranyitásával kezdődik a koronavírus miatt bevezetett korlátozások fokozatos feloldása

- jelentette be csütörtökön Emmanuel Macron államfő a regionális lapoknak adott interjúban.

Az éjszakai kijárási tilalom jelenlegi este 7 órai kezdetét a kormány május 19-én este 9 órára, június 9-én pedig este 11 órára módosítja, és amennyiben az egészségügyi helyzet megengedi, június 30-án teljesen feloldja. Ettől a naptól kezdve a SARS-CoV-2 koronavírus elleni védettséget igazoló dokumentummal engedélyezett lesz a részvétel akár ezerfős rendezvényeken is.

Hétfőn a kisiskolások már visszatérhettek az iskolapadokba, a javuló, de továbbra is magas járványmutatók miatt a kormány azonban eddig nagyon óvatosan nyilatkozott a korlátozások enyhítését illetően. Jövő hétfőtől már a felsőbb osztályokba járók és a gimnazisták is személyes jelenléttel folytathatják az oktatást, és megszűnik az a korlátozás is, amely alapján a franciák csak a lakóhelyük tíz kilométeres körzetében mozoghatnak szabadon.

"Tudatos döntés volt az oktatást előnyben részesíteni, és az a stratégia is, hogy együtt kell élni a vírussal, még akkor is, ha továbbra is magas a fertőzési szint, magasabb, mint a szomszédainknál" - fogalmazott az államfő a nyomtatott lapokban pénteken megjelenő interjúban, amelyből az elnöki hivatal tett közzé részleteket.

Franciaországban országos szinten 100 ezer lakosra mintegy 300 fertőzött jut, ami jóval magasabb a riasztási küszöbnél, amelyet a kormány eredetileg 50-ben jelölt meg. A mutató azonban területenként változó, a Párizs körüli Ile-de-France régióban 400 felett van, míg az Atlanti-óceán mentén található Bretagne-ban már 100 alá csökkent.Emmanuel Macron elmondta: a korlátozások fokozatos feloldása négy lépcsőben fog történik.

A lakóhely tíz kilométeres körzete elhagyásának tilalma május 3-án megszűnik, de az éjszakai kijárási tilalom érvényben marad. Május 19-én kinyithatnak a nemcsak alapellátást biztosító üzletek, a vendéglátóhelyek teraszai, a szabadtéri sportlétesítmények és a kulturális intézmények (múzeumok, mozik, színházak, koncerttermek). Ez utóbbiak zárt helyen maximum 800, kültéren ezer embert fogadhatnak egyszerre.

Az éttermek, bárok, kávéházak belső terei és a sportolásra alkalmas zárt helyek június 9-től fogadhatnak korlátozott számban vendégeket, szigorú egészségügyi előírások mellett, a vendéglátóhelyek belső tereiben egy asztalnál maximum hatan foglalhatnak majd helyet.

Az ezer főnél nagyobb események (sportesemények, fesztiválok, koncertek) június 30-tól engedélyezettek maximum őtezer főig, de azokon csak a SARS-CoV-2 koronavírus elleni vírussal szembeni védettséget igazoló dokumentummal (oltási igazolás vagy negatív teszt) lehet majd részt venni.

Ezer főnél kevesebb ember esetén, így az éttermekben, múzeumokban, színházakban vagy mozikban nem lesz szükség igazolásra.

A korlátozások feloldásának menetrendje a járványhelyzet alakulása szerint módosulhat, s helyi szinteken a prefektusok továbbra is elrendelhetnek szigorításokat.

Franciaország a koronavírus által leginkább sújtott európai országok közé tartozik, az igazolt fertőzöttek száma meghaladja az 5,5 milliót, de a napi esetszám a harmadik hullám tetőzésének heti 38 ezres átlagáról 26 ezerre esett vissza az elmúlt hét napban.

A kórházi kezelést igénylő fertőzöttek száma csütörtökön 30 ezer alá csökkent, de még mindig duplája annak, mint amelyet az előző járványhullámok miatti lezárások enyhítésekor jelentettek. Az intenzív osztályokon is megkezdődött a betegszám csökkenése, szerda este 5879 volt a súlyos betegek száma, s a héten már csak fele annyian kerültek lélegeztetőgépre, mint az elmúlt héten.

A járvány kezdete óta csaknem 104 ezren vesztették életüket a SARS-CoV-2 koronavírus okozta betegségben (Covid-19).

Ezek érdekelhetnek még

2023. Január 29. 08:23, vasárnap | Külföld

Cseh elnökválasztás - Petr Pavel nyerte a választást

Petr Pavel nyugalmazott tábornok nyerte a cseh államfőválasztást - derült ki a statisztikai hivatal jelentéséből az összes szavazókörzetben leadott és összeszámlált szavazatok alapján.

2023. Január 27. 13:59, péntek | Külföld

Az EU meghosszabbítja az Oroszország elleni gazdasági szankciókat

Az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács fél évvel, 2023. július 31-ig meghosszabbítja az Oroszország egyes gazdasági ágazataira vonatkozó korlátozó intézkedéseket - közölte a testület pénteken.

2023. Január 27. 06:49, péntek | Külföld

Ukrán légierő: több mint félszáz rakétával támadtak az oroszok

Oroszország 55 rakétát lőtt ki Ukrajnára, ebből a légvédelem 47-et semmisített meg, három H-59-es rakéta pedig nem ért célba - közölte csütörtökön az ukrán légierő parancsnoksága.

2023. Január 27. 06:47, péntek | Külföld

Partig sodródott tengeri aknát semmisítettek meg Romániában

A Duna-delta Szentgyörgy-ágának torkolatánál partig sodródott tengeri aknát semmisített meg a román haditengerészet egy különítménye csütörtökön.