Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. Április 30. 07:27, péntek | Külföld
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Május 19-én kezdődik a korlátozások feloldása Franciaországban

Május 19-én kezdődik a korlátozások feloldása Franciaországban

Franciaországban május 19-én a nem csak alapellátást biztosító üzletek, a vendéglátóhelyek teraszainak és a kulturális intézmények újranyitásával kezdődik a koronavírus miatt bevezetett korlátozások fokozatos feloldása

- jelentette be csütörtökön Emmanuel Macron államfő a regionális lapoknak adott interjúban.

Az éjszakai kijárási tilalom jelenlegi este 7 órai kezdetét a kormány május 19-én este 9 órára, június 9-én pedig este 11 órára módosítja, és amennyiben az egészségügyi helyzet megengedi, június 30-án teljesen feloldja. Ettől a naptól kezdve a SARS-CoV-2 koronavírus elleni védettséget igazoló dokumentummal engedélyezett lesz a részvétel akár ezerfős rendezvényeken is.

Hétfőn a kisiskolások már visszatérhettek az iskolapadokba, a javuló, de továbbra is magas járványmutatók miatt a kormány azonban eddig nagyon óvatosan nyilatkozott a korlátozások enyhítését illetően. Jövő hétfőtől már a felsőbb osztályokba járók és a gimnazisták is személyes jelenléttel folytathatják az oktatást, és megszűnik az a korlátozás is, amely alapján a franciák csak a lakóhelyük tíz kilométeres körzetében mozoghatnak szabadon.

"Tudatos döntés volt az oktatást előnyben részesíteni, és az a stratégia is, hogy együtt kell élni a vírussal, még akkor is, ha továbbra is magas a fertőzési szint, magasabb, mint a szomszédainknál" - fogalmazott az államfő a nyomtatott lapokban pénteken megjelenő interjúban, amelyből az elnöki hivatal tett közzé részleteket.

Franciaországban országos szinten 100 ezer lakosra mintegy 300 fertőzött jut, ami jóval magasabb a riasztási küszöbnél, amelyet a kormány eredetileg 50-ben jelölt meg. A mutató azonban területenként változó, a Párizs körüli Ile-de-France régióban 400 felett van, míg az Atlanti-óceán mentén található Bretagne-ban már 100 alá csökkent.



Emmanuel Macron elmondta: a korlátozások fokozatos feloldása négy lépcsőben fog történik.

A lakóhely tíz kilométeres körzete elhagyásának tilalma május 3-án megszűnik, de az éjszakai kijárási tilalom érvényben marad. Május 19-én kinyithatnak a nemcsak alapellátást biztosító üzletek, a vendéglátóhelyek teraszai, a szabadtéri sportlétesítmények és a kulturális intézmények (múzeumok, mozik, színházak, koncerttermek). Ez utóbbiak zárt helyen maximum 800, kültéren ezer embert fogadhatnak egyszerre.

Az éttermek, bárok, kávéházak belső terei és a sportolásra alkalmas zárt helyek június 9-től fogadhatnak korlátozott számban vendégeket, szigorú egészségügyi előírások mellett, a vendéglátóhelyek belső tereiben egy asztalnál maximum hatan foglalhatnak majd helyet.

Az ezer főnél nagyobb események (sportesemények, fesztiválok, koncertek) június 30-tól engedélyezettek maximum őtezer főig, de azokon csak a SARS-CoV-2 koronavírus elleni vírussal szembeni védettséget igazoló dokumentummal (oltási igazolás vagy negatív teszt) lehet majd részt venni.

Ezer főnél kevesebb ember esetén, így az éttermekben, múzeumokban, színházakban vagy mozikban nem lesz szükség igazolásra.

A korlátozások feloldásának menetrendje a járványhelyzet alakulása szerint módosulhat, s helyi szinteken a prefektusok továbbra is elrendelhetnek szigorításokat.

Franciaország a koronavírus által leginkább sújtott európai országok közé tartozik, az igazolt fertőzöttek száma meghaladja az 5,5 milliót, de a napi esetszám a harmadik hullám tetőzésének heti 38 ezres átlagáról 26 ezerre esett vissza az elmúlt hét napban.

A kórházi kezelést igénylő fertőzöttek száma csütörtökön 30 ezer alá csökkent, de még mindig duplája annak, mint amelyet az előző járványhullámok miatti lezárások enyhítésekor jelentettek. Az intenzív osztályokon is megkezdődött a betegszám csökkenése, szerda este 5879 volt a súlyos betegek száma, s a héten már csak fele annyian kerültek lélegeztetőgépre, mint az elmúlt héten.

A járvány kezdete óta csaknem 104 ezren vesztették életüket a SARS-CoV-2 koronavírus okozta betegségben (Covid-19).

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.