Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2022. Április 27. 16:00, szerda | Helyi
Forrás: Fertő-Hanság Nemzeti Park

Május elsején nyitva lesz Öntésmajorban a Hanság élővilága kiállítás

Május elsején nyitva lesz Öntésmajorban a Hanság élővilága kiállítás

Interaktív kültéri természetismereti játékok segítik a kiállításra szánt idő hasznos eltöltését.

Az egykori hansági változatos mocsár- és lápvilág maradványainak megőrzésére létesítették 1976-ban a Hansági Tájvédelmi Körzetet. A táj képét jelentősen átformáló korábbi beavatkozások nyomán megváltozott Hany még értékes élővilágának és a táj történetének bemutatására a védett terület peremén, a Kapuvártól 7 km-re fekvő kis településen, Öntésmajorban 1981-ben hozták létre a Hanság Élővilága című kiállítást.

A kiállítást – amelynek tematikája közel azonos a most megtekinthető új kiállítással - dr. Csapody István erdész botanikus forgatókönyve alapján a Természettudományi Múzeum munkatársai készítették. A kiállításnak több mint negyed századig otthont adó, a XIX. században eredetileg gazdatiszti lakásnak készült épület állaga sajnos az ezredfordulót követően olyan mértékben leromlott, hogy be kellet zárni, így a kiállítás évekig nem volt látogatható.

A pályázati forrásoknak és az igényes helyreállításnak köszönhetően azonban az épület ma már újra fogadhat látogatókat, sőt a kiállítás anyaga is megújult. A régi kiállítás elemeit is felvonultató tablók, diorámák és bemutatók interaktív elemekkel kibővítve, a mai kor elvárásainak is megfelelően adnak tájékoztatást a Hanság élővilágáról.
A bemutatott anyag négy teremben, a folyosón és a fogadótérben tekinthető meg. A termek között a Hanság éjszaka aktív állatainak a bemutatóterme, állathangokkal kiegészítve igazi különlegessége a kiállításnak.
A további termekben a táj geológiai történetét, talajtanát, a vízrendezések hatásait, a hansági emberek által gyakorolt mesterségeket, valamint a terület flóráját és faunáját mutatja be a kiállított anyag.
Az épület körüli udvaron a hansági gazdasági vasút idejéből megmaradt és megmentett mozdonyok és vagonok mellett régi gőzgépeket láthat az érdeklődő. A fiatal korosztály számára további érdekes interaktív kültéri természetismereti játékok segítik a kiállításra szánt idő hasznos eltöltését.

Május 1-jén, vasárnap 10-18 óra között várjuk Önöket szeretettel Öntésmajorban, a Hanság Élővilága Kiállításon!

Érdekes és tartalmas program felnőtteknek és gyerekeknek, családoknak és baráti társaságoknak egyaránt!

További információk:

+36 30 357 3897 vagy ontesmajor@fhnp.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 16:00, péntek | Helyi

Közlekedés fénysorompóval biztosított vasúti átjáróban

Óvatosan vezessenek a vasúti átjáróban!

2024. Április 19. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 19. 09:00, péntek | Helyi

Vezetéstechnikai hibák, ráfutásos balesetek!

Baleset-megelőzési tanácsok szakértőktől.

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.