Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2017. Január 24. 10:00, kedd | Helyi
Forrás: Pannon-Víz Zrt

Már 200 vízmérő fagyott el a Pannon-Víz szolgáltatási területén

Már 200 vízmérő fagyott el a Pannon-Víz szolgáltatási területén

Segítség a nagyobb károk elkerüléséhez.

A szélsőségesen hideg időjárás miatt százas nagyságrendben érkeztek a segélykérő hívások a Pannon-Víz diszpécserszolgálatára. Legtöbbször elegendő volt szakszerű tanácsokkal ellátni a fogyasztókat, így a belső vezetékeken keletkezett jégdugókat ki tudták olvasztani. A vízmérő elfagyások száma már kétszázat is meghaladta.

Sok lehet még a felderítetlen vízvezeték elfagyás a lakatlan ingatlanokban, hétvégi házakban. Amint egy kis enyhülés következik, a szétfagyott vezetékek kiolvadnak. Megjelenhet a víz a vízmérőaknák környékén, vagy akár a lezárt lakásajtók mögül is csordogálhat kifelé. A további károk megelőzése érdekében javasolják: lehetőség szerint ellenőrizzék, vagy ellenőriztessék a lakatlan épületeiket, lakásaikat.

Ha Önök az ingatlanjukra érve azt tapasztalják, hogy a vízcsapokat kinyitva nem folyik a víz a csapokból és a vízmérő üvege még nem repedt el, akkor még van remény: kimelegíthető a vezeték.

A vízmérőt vagy a műanyag csöveket semmiképpen se tegyék ki közvetlen hőhatásnak, el fog repedni. Inkább a vízakna vagy a helység légterét melegítsék. A föld most 30-40 cm mélységig át van fagyva, Ahol a belső vízvezetékeknél nincs meg a kellő 80 cm-es földtakarás, most ott is lehet jégdugó. Itt is a melegítés lehet hatásos, épületen belül akár hajszárítóval is.

Ha a vízmérő üvege szilánkosra tört, akkor sajnos menthetetlen, cseréltetni kell. A fagyott vízmérőket a 96/311 753 telefonszámon jelenthetik be, a vízmérő cseréjének díja lakossági fogyasztóinknál, a leggyakoribb NA 13-as átmérőjű vízóránál - húszezer forint. Közületeknél átmérőnként változik az ár, minden esetben a lakossági árnál magasabb.

Lakatlan ingatlanoknál érdemes meggondolni, hogy most azonnal cseréltetik-e a vízmérőt. Biztonságosabb megoldás, ha egyenlőre megelőzik a további károkat, megszüntetik a vízfolyást és a cserét későbbre halasztják. Nem érdemes kockáztatni, hogy februárban esetleg újból elfagyjon a most kicserélt vízmérőjük.

Ha lezárt lakásból vagy családi házból kifolyó vizet látnak, és nem tudják elérni a tulajdonost, akkor a katasztrófavédelem segítségét kérjék! Lezárt ingatlanra Ők tudnak bejutni, a vízvezeték lezárásában pedig a vízmű szakemberei működnek közre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 13:00, szombat | Helyi

Sárkány Maraton a Szigetközi Állatvédő Liga támogatására

Időpontváltozás! Részletek a cikk végén!

2024. Április 20. 09:00, szombat | Helyi

Milyen ügyeket intézhet a Pannon-Víz Zrt. telefonos ügyfélszolgálatán keresztül?

Gyors és kényelmes ügyintézés telefonon.

2024. Április 19. 16:00, péntek | Helyi

Közlekedés fénysorompóval biztosított vasúti átjáróban

Óvatosan vezessenek a vasúti átjáróban!

2024. Április 19. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?