Városlista
2022. május 28, szombat - Emil, Csanád

Hírek

2016. Január 12. 08:10, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Már a fogyasztók is érzik a sertéságazati áfacsökkentés hatását

Már a fogyasztók is érzik a sertéságazati áfacsökkentés hatását

A sertéspiacon működő szakmai szervezetek szerint a sertésstratégia első eredményei már jelentkeznek, erősödik a sertéstenyésztés Magyarországon, az ágazati áfacsökkentések hatását pedig már a fogyasztók is érzik.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke az ágazat aktuális helyzetét ismertető sajtótájékoztatón, hétfőn Budapesten arról beszélt, hogy a sertéságazatban az általános forgalmi adó (áfa) csökkentése fehéríti a gazdasági tevékenységet és ösztönzi a fogyasztást, ami stabilizálja az ágazatot. Ez növeli a sertések számát és a belföldi legálisan gazdálkodó termelők versenyképességét.

Emlékeztetett arra, hogy a sertéságazat helyzetének javítására 2012-ben készült el a sertésstratégia. A dokumentum kidolgozása azért vált szükségessé, mert Magyarországon az ezredforduló utáni évekre a sertéslétszám 3 millió alá csökkent, az egy főre jutó fogyasztás pedig 25 kilogramm körülire. A nyolcvanas években még a sertések száma elérte a 10 milliót, az egy főre eső éves fogyasztás pedig meghaladta a 40 kilogrammot.

A sertésstratégia célul tűzte ki a 30 százalék körülire becsült feketegazdaság csökkentését, illetve az áfacsalások mérséklését. Ezt szolgálta 2014. január 1-jétől az élősertés áfájának, idén január 1-jétől pedig a tőkehús áfájának csökkentése 27 százalékról 5 százalékra.

A sertésstratégia első eredményei már mutatkoznak - állította a NAK elnöke. Ismertetése szerint a sertések száma gyarapszik az országban, már 3 millió felett jár. Az általános forgalmi adó csökkentése pedig növelte a ágazatban legálisan gazdálkodók mozgásterét, versenyképességét. Érezhetően csökkent az áfacsalások száma, fehéredett az ágazat gazdasági tevékenysége - jelentette ki Győrffy Balázs.

Megemlítette, hogy a sertésár a múlt évben mintegy 15 százalékkal csökkent, ez sertésenként mintegy 5000 forintos veszteséget okozott a termelőknek. Negatívan hatott a piacra tavaly a sertéshús rákkeltő hatásának "meglebegtetése" is. A tőkehús áfájának mérséklése ugyanakkor jó a termelőnek a feldolgozónak, a kereskedőnek, mivel ez várhatóan mind a belföldi termelést, mind a belföldi fogyasztást serkenti - emelte ki az elnök.

Az MTI kérdésére elmondta, hogy az élősertés áfájának csökkentése a tőkehús irányába mozdította a szürke- és a feketegazdaság szereplőit, ezért javasolta a NAK, hogy az áfacsökkentés terjedjen ki a teljes termékpályára. A baromfi, a zöldség-gyümölcs és a tejágazatban is indokolt volna az áfacsökkentés - jegyezte meg.

Németh Antal, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az ágazat számára stratégiai kérdés a minőség emelése, ugyanis csak a kiváló minőségű termék versenyképes és jól eladható. Ennek érdekében vezették be - a sertésstratégiával összhangban - a Kiváló Minőségű Sertéshús (KMS) védjegyet.

Tájékoztatása szerint a védjegy alkalmazására 627 kérelem érkezett, ebből 521-et bíráltak el pozitívan. További 50-et még vizsgálnak, 56-ot pedig elutasítottak.

A védjegy nemcsak a kiváló minőséget garantálja, hanem a nyomon követhetőséget is biztosítja. Annak érdekében, hogy a vásárló maga is meggyőződhessen egy-egy termék származásáról, a termékeket QR-kóddal szeretnék ellátni, amelyet okos telefonnal lehet leolvasni. Ezt várhatóan a Spar-áruházakban és üzletekben alkalmazzák majd elsőként.

A VHT elnöke az MTI-nek elmondta: a tőkehús alacsonyabb áfakulcsának január 1-jei bevezetése óta eltelt rövid időszak miatt még kevés a konkrét tapasztalat, de annyi már most is érzékelhető, hogy az adócsökkentés hatását a fogyasztók közvetlenül is érzik, mert a tőkehús ára mérséklődött a kiskereskedelemben. Németh Antal kívánatosnak nevezte, hogy a pozitív sertéspiaci tapasztalatoknak köszönhetően más ágazatokban is csökkenjen az áfa.

Címkék: áfa, disznó, hús, malac, sertés

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 27. 18:05, péntek | Belföld

Továbbra is bőséges a kínálat szamócából

Továbbra is bőséges a kínálat szamócából, május végén már a szabadföldi termés is nagy mennyiségben jut el a fogyasztókhoz - olvasható a FruitVeb honlapján csütörtökön közzétett összefoglalóban.

2022. Május 27. 12:03, péntek | Belföld

Egy év alatt megszerezhető érettségit ígértek csalók, eddig mintegy 500 sértett van

Néhány év alatt mintegy 70 millió forintot keresett az a társaság, amely különböző webfelületeken hirdette magát azzal, hogy egy év alatt érettségihez juttat;

2022. Május 27. 09:52, péntek | Belföld

Két holttestet találtak Aszódon egy lakásban

Két holttestet találtak a rendőrök egy aszódi társasház egyik lakásában, az elsődleges adatok szerint mindketten bűncselekmény áldozatai lettek - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.

2022. Május 27. 08:51, péntek | Belföld

Péntektől kétféle ártípussal lehet találkozni a benzinkutakon

Péntektől kétféle ártípussal lehet találkozni a benzinkutakon: a hatósági és a benzinárstop nélküli árak is kint lesznek, de a magyar rendszámú autók alacsonyabb árú tankolását ez nem befolyásolja