Városlista
2023. június 5, hétfő - Fatime

Hírek

2012. Május 31. 14:07, csütörtök | Külföld
Forrás: mno.hu / MTI

Már egy gyilkossági ügyben is elővették Timosenkót

Már egy gyilkossági ügyben is elővették Timosenkót

Julija Timosenko bebörtönzött volt ukrán kormányfőt tanúként fogják kihallgatni a Scserbany-gyilkosság ügyében folyó nyomozásban – közölte szerdai kijevi sajtótájékoztatóján Viktor Psonka ukrán főügyész.

Jevhen Scserbany befolyásos üzletembert, parlamenti képviselőt és feleségét 1996-ban ölte meg egy bérgyilkos a donyecki repülőtéren. Renat Kuzmin főügyészhelyettes tavaly októberben azt mondta, bizonyítékuk van arra, hogy Pavlo Lazarenko akkori kormányfővel együtt Timosenko is bűnrészes a gyilkosságban.

A főügyészhelyettes szerint a csalásért és pénzmosásért az Egyesült Államokban börtönben ülő Lazarenko ügyének vizsgálatában egy Amerikában kihallgatott tanú azt vallotta, hogy Scserbany gyilkosát Lazarenko és Timosenko számlájáról fizették ki. Timosenko tagadja a vádat.

„Jelenleg Timosenko jogállása a vizsgálatban tanú. Tovább folyik a nyomozás, hogy felderítsük, ki rendelte meg ezt a súlyos bűncselekményt” – mondta szerdán Psonka.

Scserbany meggyilkolását több más merénylet követte Donyeckben, robbanás történt például a Sahtar Doneck futballcsapat stadionjában. A támadásban meghalt a klub tulajdonosa, és átrendeződtek a politikai és üzleti összefonódások az acélipar és szénbányászat fellegvárának számító kelet-ukrajnai megyében. Abban az időben Timosenko és Janukovics is jelentős játékos volt a megyében, ahol vagyonok születtek és folytak el különböző kétes ügyletekben, a privatizációtól a védelmi pénzek szedéséig és rablásokig.

Psonka szerdán közölte: Scserbany fiának, Ruszlannak a tanúvallomása révén újabb bizonyítékok kerültek elő. Scserbany fia 19 éves volt a merénylet idején, és egy autó mögé bújva élte túl a gyilkos támadást. Nemrégiben azt állította, hogy bizonyítéka van Timosenko bűnrészességére.

Timosenko egyike volt a 2004-es „narancsszínű forradalom” vezetőinek, akik Viktor Janukovics ellenében Viktor Juscsenkót segítették az elnöki székbe, 2010-ben azonban Janukoviccsal szemben elveszítette az elnökválasztást.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2023. Június 05. 14:17, hétfő | Külföld

A belga kormány kérdőre vonja Ukrajnát a belga fegyverek oroszországi használatával kapcsolatban

A belga kormány kérdőre vonja Ukrajnát, azokkal a jelentésekkel kapcsolatban, amelyek szerint Belgiumban gyártott fegyvereket használtak az orosz csapatok ellen, Oroszország határain belül.

2023. Június 05. 07:39, hétfő | Külföld

Ukrán diverzánsok hatoltak be Belgorod megyébe

Ukrán diverzánsok hatoltak be Novaja Tavolzsanka községbe, ahol az orosz erők harcban állnak velük - közölte Vjacseszlav Gladkov, a régió kormányzója videóüzenetben vasárnap a Telegram-csatornáján.

2023. Június 03. 11:11, szombat | Külföld

Bukarestből Székelyföldre utazott a magánlátogatáson Romániában tartózkodó brit uralkodó

Bukaresti \"félhivatalos\" programja után péntek este megérkezett székelyföldi birtokára, Zalánpatakra III. Károly brit uralkodó - közölte az erdélyi Krónika hírportál szombaton.