Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2024. Január 14. 19:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Telex

Már elindult, de várható, hogy júliusig még akadozik a kötelező palack visszaváltási rendszer

Már elindult, de várható, hogy júliusig még akadozik a kötelező palack visszaváltási rendszer

Az év elején kialakult kisebb kavarodás után közleményben tisztázza az Országos Kereskedelmi Szövetség, hogy pontosan milyen csomagolások visszaválthatóak a boltokban kihelyezett automatáknál.- írta meg a Telex.

Az OKSZ felhívja rá a figyelmet, hogy a visszaváltási lehetőség csak azoknál az italoknál érvényes, amelyeken a gyártó ezt fel is tünteti a csomagoláson, palackokon. Ezek a visszaváltható csomagolású italok 2024 első féléve során fokozatosan fognak megjelenni az üzletek polcain – tehát nem az év első napjaiban.

Ennek oka, hogy ugyan a visszaváltás hivatalosan január 1-jétől működik, a gyártóknak július 1-jéig adtak haladékot, hogy átálljanak az új rendszerre, és az italaikat a betétdíjas csomagolásokban kezdjék árulni. Így júliusig találkozhatunk olyan italokkal, amelyekre nem kell betétdíjat fizetni – ezeket nem lehet visszaváltani sem.

„A szabály egyszerű: az automatába csak az dobható be, ami után már fizetett visszaváltási díjat a vásárló – más palack, doboz nem” – hangsúlyozza az OKSZ. A későbbi palackokon rajta lesz az előírt logó, feliratozás és a visszaváltási díj összege is, ez alapján látni lehet majd, hogy visszaváltható-e a csomagolás.

Az automaták telepítése még folyik, a tesztelés pedig még csak most következik. Az OKSZ azt is kiemeli, hogy nem érdemes a régi palackokat bedobni a gépbe, mert ezzel kárt tehetünk az automatában is.

Figyeljünk a jelzésekre!

A visszaváltási rendszerben az úgynevezett egyutas, vagyis egyszer használatos palackok aránya lesz a nagyobb. Az ilyen csomagolások a fogyasztás követően azonnal hulladékká válnak, mivel ezeket nem lehet újratölteni.

A másik csomagolásfajta a többutas palack, aminek a jellemzője az, hogy kellő kezelés után újratölthető. Ez az értékesítési láncon visszafelé haladva jut el majd a gyártóhoz, amely ismételten forgalomba hozhatja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 16:00, hétfő | Helyi

Városi futónap Fertőszentmiklóson

Jótékonysági futás

2024. Április 29. 13:00, hétfő | Helyi

A Hanságban is megjelent a pásztorgém

Afrikai természetfilmekből ismerős.

2024. Április 29. 09:00, hétfő | Helyi

Véradások a Rábaközben

Egyetlen véradással három beteg emberen segíthet.

2024. Április 28. 19:00, vasárnap | Helyi

Elkaszált élővilág, elkaszált jövő!

Színesítsük a kertünket háborítatlan védett természeti területekkel!