Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2016. November 12. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: mti

Már Németországban is madárinfluenza vírust találtak

Már Németországban is madárinfluenza vírust találtak

Madárinfluenza vírus jelenlétét mutatták ki egy pulykatelepen a németországi Schleswig-Holstein tartományban, Lübeck-Travemünde térségében - közölte pénteken a tartomány mezőgazdasági minisztere.

Robert Habeck közleménye szerint a Friedrich Löffler szövetségi állategészségügyi kutatóintézet (FLI) vizsgálatai megerősítették a madárinfluenza gyanúját.

A vírus egy kisebb pulykatelepen jelent meg, 18 állatot pusztított el. A gazdaság teljes állományát leölték, és körülötte 3 kilométer sugarú védőkörzet kialakítását rendelték el.

A schleswig-holsteini telep Németországban az első, ahol a vándormadarak által elindított jelenlegi, kontinenseket átszelő fertőzési hullámban kimutatták a H5N8 típusú vírus jelenlétét. A szomszédos Meckelnburg-Elő-Pomeránia tartományban fertőzésgyanús egy csirketelep, az FLI még nem zárta le a vizsgálatokat. Madárinfluenzában elhullott vadmadarakat e két tartomány mellett Baden-Württembergben és Bajorországban is találtak.

A német baromfitenyésztők szövetsége (ZDG) kezdeményezte, hogy a gazdálkodókat országszerte kötelezzék az állatok zártan tartására. Mindent meg kell tenni a fertőzés terjedése ellen, de a csaknem kizárólag szabadtartású rendszerben működő libatenyésztő telepek esetében nem lehet általános érvényű a kötelezettség. Az ágazat sajátosságai miatt a zártan tartás nagyon nehezen megoldható, ezért minden egyes telep esetében külön kell mérlegelni a kockázatokat - áll a ZDG közleményében.

Az ország számos területén már elrendelték a tenyésztett baromfik zártan tartását, főleg vadmadarak pihenőhelye, folyók, tavak térségében.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint a H5N8-as típusú madárinfluenza mintegy két hónapja bukkant fel, a fertőzésveszély 2017 tavaszáig fennáll az Európai Unió területén. Ez a negyedik bizonyított, kontinenseket átszelő fertőzési hullám 2005 óta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.