Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2023. Március 11. 14:00, szombat | Bulvár
Forrás: Euronews

Vasárnap éjjel tartják az idei Oscar gálát

Vasárnap éjjel tartják az idei Oscar gálát

Hosszú szünet után a magyar nézők is élőben nézhetik a ceremóniát.

Dan Kwan és Daniel Scheinert filmje, a Minden, mindenhol, mindenkor kapta idén a legtöbb, összesen 11 Oscar-jelölést.- írta meg az Euronews. Bekerült a jelöltek közé egy angol-magyar koprodukcióban, a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült alkotás is. A főként Magyarországon, magyar szakemberek közreműködésével forgatott, Mrs. Harris Párizsba megy című film jelmeztervezője, Jenny Beavan a legjobb jelmez kategóriában verseng az Oscar-díjért.

Az Erich Maria Remarque regényéből készült Nyugaton a helyzet változatlan című film kilenc, köztük a legjobb film és a legjobb nemzetközi film kategóriában is esélyes az Oscarra. Az Elvist nyolc Oscarra, Martin McDonagh A sziget szellemei című filmjét hét díjra jelölték, de hat jelölést gyűjtött a Top Gun: Maverick is.

A legjobb filmek mezőnyébe tíz alkotás jutott be: a Minden, mindenhol, mindenkor, A sziget szellemei és a Nyugaton a helyzet változatlan mellett az Avatar: A víz útja, az Elvis, A Fabelman család, a Tár, a Top Gun: Maverick, A szomorúság háromszöge és a Women Talking.

A nemzetközi filmek kategóriájában az Argentina, 1985, a belga Közel, a lengyel EO és az ír A csendes lány verseng a német Nyugaton a helyzet változatlannal.

A rendezői mezőnyben Steven Spielberg megkapta újabb jelölését A Fabelman család című, ifjúságának emlékeit felidéző filmjéért, de Martin McDonagh (A sziget szellemei), Todd Field (Tár), Ruben Östlund (A szomorúság háromszöge), valamint a Minden, mindenhol, mindenkor két rendezője, Dan Kwan és Daniel Scheinert is esélyes az Oscarra. Idén nő nem jutott be a kategória jelöltjei közé.

John Williams, Spielberg régi alkotótársa szintén tovább növelte Oscar-jelölései számát, amely 53-ra emelkedett A Fabelman család című filmhez szerzett muzsikájával, és ezzel vezeti a legtöbb Oscarra jelölt élő személyek listáját. A legjobb eredeti filmzenéért még a Nyugaton a helyzet változatlan, a Babylon, A sziget szellemei és a Minden, mindenhol, mindenkor is verseng.

A színészek közül Austin Butler (Elvis), Colin Farrell (A sziget szellemei), Brendan Fraser (A bálna), Paul Mescal (Volt egyszer egy nyár) és Bill Nighy (Living) lett jelölt. A színésznőknél pedig a Szöszi főszerepét játszó Ana de Armas, valamint Cate Blanchett (Tár), Andrea Riseborough (To Leslie), Michelle Williams (A Fabelman család) és Michelle Yeoh (Minden, mindenhol, mindenkor).

A legjobb női mellékszereplő mezőnybe Angela Bassett (Fekete Párduc 2.), Hong Chau (A bálna), Kerry Condon (A sziget szellemei), valamint a Minden, mindenhol, mindenkor két szereplője, Jamie Lee Curtis és Stephanie Hsu jutott be. A férfi mellékszereplők kategóriájában Brian Tyree Henry (A kiút), Judd Hirsch (A Fabelman család), Ke Huy Quan (Minden, mindenhol, mindenkor), valamint A sziget szellemeiből Brendan Gleeson és Barry Keoghan is jelölést kapott.

Az animációs filmek kategóriájában Guillermo del Toro Pinokkiója, a Marcel the Shell with Shoes On, a Csizmás, a kandúr: Az utolsó kívánság, A tengeri fenevad és a Pirula panda került Oscar-közelbe.

Eredeti forgatókönyvéért a Minden, mindenhol, mindenkor, A sziget szellemei, A Fabelman család, a Tár és A szomorúság háromszöge kaphat díjat. Az adaptált forgatókönyv-kategóriába pedig a Nyugaton a helyzet változatlan, a Tőrbe ejtve: Az üveghagyma, a Living, a Top Gun: Maverick és a Women Talking írói jutottak be.

A tavalyi gála közvetítését 15,4 millió néző látta, ami 56 százalékkal több volt az előző évben a pandémia miatt a hagyományoktól elérően megrendezett díjátadó nézettségénél.

A magyar nézők évek óta nem láthatták az Oscar-gálát élőben, idén azonban változik a helyzet, mert a Disney+ élőben közvetíti majd a 95. Oscar-díjátadót, magyar idő szerint március 13-án hajnalban 02:00 – 05:30 között.

A streaming platform közleménye szerint a ceremóniát és a vörös szőnyeges bevonulást is élőben követhetjük majd, sőt, utána még április elejéig utólag is meg lehet nézni a díjátadót.

Címkék: film, Oscar díj

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.