Városlista
2024. június 23, vasárnap - Zoltán

Hírek

2011. December 12. 13:06, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Másfélmillió munkaképes nem dolgozik Magyarországon

Másfélmillió munkaképes nem dolgozik Magyarországon

A tanulókat leszámítva mintegy másfél millió munkaképes korú ember nem dolgozik Magyarországon.

Közülük több százezren indokolatlanul vannak távol a munkaerőpiactól, és nem is szeretnének visszakerülni oda - írja a Magyar Nemzet a Központi Statisztikai Hivatal friss elemzése alapján. A KSH szerint csaknem háromszázezer olyan ember van, aki semmilyen ellátásban nem részesül, és nem is tanul sehol.

Aggasztó képet fest a magyarországi inaktív réteg létszámáról és összetételéről a KSH friss elemzése. A legutóbbi adatok szerint - a tanulókat figyelmen kívül hagyva - a 15-61 éves, munkaképes korú korosztály tagjai közül mintegy 1 432 000-en távol maradtak a munkaerőpiactól. Az elemzés rámutat: a munkaképes korú inaktívak sokasága nem feltétlenül szeretne be-vagy visszakerülni, a megfelelő szintű szociális ellátórendszer fenntartásához azonban elengedhetetlen a munkaerőpiactól indokolatlanul, de még az indokkal távol lévők bizonyos csoportjainak is a visszakapcsolása a munka világába.

Az intakítvak többsége a társadalom jóváhagyásával, egyetértő támogatásával marad távol a gazdasági tevékenységektől, mert tanul vagy a nyugdíj valamelyik formájában részesül. A KSH ugyanakkor rámutat: a 15-61 évesek közel 4,6 százaléka társadalmilag elfogadott indok nélkül hiányzik a dolgozó vagy munkát kereső népességből. A hivatal az elmúlt esztendőben összességében mintegy 295 ezer olyan 15-61 éves inaktívat vett számba, aki semmiféle kimutatható jövedelemforrással nem rendelkezett, és nappali tagozatos tanulmányokat sem folytatott. Az egyéb inaktívak közel kétharmada a legjobb munkavállalási korú 25-54 évesek korosztályába tartozott. Valószínű, hogy a munkaerőpiactól valamilyen okból elhatárolódók, az adózást, járulékfizetést elkerülni szándékozók, a bejelentetlen munkákat végző személyek jelentős részben közülük kerülnek ki.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 23. 09:23, vasárnap | Belföld

Megkezdte a Magyar Honvédség a területvédelmi tartalékosok nagyarányú létszámnövelését

Megkezdte a Magyar Honvédség a területvédelmi tartalékosok nagyarányú létszámnövelését, az elindított toborzó kampányban pedig várják azokat, akik hozzá szeretnének járulni Magyarország védelméhez

2024. Június 23. 09:21, vasárnap | Belföld

Meteorológia: megdőlt az országos melegrekord szombaton

Az előzetes adatok szerint megdőlt a 24 éves országos melegrekord szombaton - közölte a HungaroMet Zrt. a Facebook-oldalán szombat délután.

2024. Június 23. 09:16, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 25. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Június 22. 09:47, szombat | Belföld

Orbán Viktor: a német-magyar kapcsolatok szilárd alapját a gazdasági együttműködés adja

A német-magyar kapcsolatok szilárd alapját a gazdasági együttműködés adja