Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2017. Január 13. 07:50, péntek | Belföld
Forrás: mti

Másodfokú riasztások az ónos eső miatt

Másodfokú riasztások az ónos eső miatt

Az ónos eső miatt az ország középső sávjában több megye járásaira már a másodfokú riasztásokat is kiadta az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek hajnalban.

Az érintett területeken a következő órákban a tartós ónos eső miatt jégpáncél alakulhat ki az utakon. A rendőrség és a katasztrófavédelem fokozott figyelmet kér az útnak indulóktól.

A meteorológiai szolgálat MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint Budapesten, valamint Pest, Bács-Kiskun, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében várható a nap folyamán tartós ónos eső, ezért ezeken a területeken másodfokú a figyelmeztetés. Szintén az ónos eső miatt Békés és Heves megyében elsőfokú a figyelmeztetés.

A meteorológiai szolgálat azt írta: péntek éjfélig az ország nagy részén jelentős csapadék várható, többfelé 15-20 milliméter körüli mennyiség hullhat, ezért Budapesten, Pest megyében, valamint Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Somogy, Tolna és Zala megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Előreláthatólag a déli, délutáni órákig az ország déli, délnyugati területein inkább eső, az ország többi részén eső, havas eső, mellett havazás várható.

Várhatóan a délutáni, esti óráktól már a síkvidéken is inkább a havazás lesz a jellemző, ezeken a területeken maximum 10 centiméternyi, a magasabban fekvő részeken akár 15 centiméternyi hóréteg alakulhat ki. Az Északi-középhegységben 25-30 centiméternél is több hó hullhat.

A havazás miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyében másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Szintén a hó miatt a fővárosban és Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Veszprém, Zala megyében elsőfokú a figyelmeztetés.

Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-nek nyilatkozva fokozott figyelmet kért az útnak indulóktól, hiszen a megváltozott útviszonyok miatt lassabban kell vezetni.

Felhívta arra is a figyelmet, hogy a havazás és az ónos eső miatt fennakadások lehetnek a forgalomban, ezért hosszabb menetidőre kell készülniük az érintett térségekben közlekedőknek.

A rendőrség is azt kéri, hogy a közlekedők járműveik sebességét az út- és látási viszonyoknak megfelelően válasszák meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.