Városlista
2023. május 30, kedd - Zsanett, Janka

Hírek

2011. December 06. 08:02, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Matolcsy: 2020 után lehet eurozóna tag Magyarország

Matolcsy: 2020 után lehet eurozóna tag Magyarország

Magyarország várhatóan 2020 után lép be az eurózónába – ezt mondta a nemzetgazdasági miniszter a budapesti Corvinus Egyetemen tartott konferencián.

Matolcsy György szerint meg kellene valósítani egy fiskális uniót, és csak utána lehetne kiépíteni a hatékony eurókötvény-piacot.

Matolcsy György azt is elmondta , hogy Európának új növekedési tervre van szüksége, meg kell határozni Európa szerepét a globális versenyben, és azt, hogy az Unió régiói mire alkalmasak ebben a folyamatban. A nemzetgazdasági miniszter azt mondta, hogy Európa jelenleg három nagy kihívás előtt áll: meg kell oldani az eurózóna válságát, választ kell adni az ezzel kapcsolatos politikai kihívásokra, a harmadik pedig az unió előtt álló növekedési kihívás. Közölte azt is, hogy Magyarország támogatja a többsebességes Európai Unió gondolatát.

A nemzetgazdasági miniszter szerint az Európai Unió növekedési válságban van, ez van a pénzügyi válság mögött is. A miniszter szerint az eurózónán belül fiskális unióra, a közös gazdasági kormányzás csomagjának végrehajtására, az államadósságok csökkentésére, és a költségvetési deficitek 3 százalék alatt tartására van szükség a válság legyőzéséhez, de mindenképpen növekedési fordulatot kell végrehajtani.

Szabályok nélkül nem működik a piacgazdaság, megfelelő egyensúlyra van szükség a rend és a pénzpiaci szabadság között – ezt mondta Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter ugyanezen a konferencián Budapesten. Az Európai Unió intézményrendszerének esetleges változásával kapcsolatban a német pénzügyminiszter kijelentette: a cél az, hogy minden módosítást az unió 27 tagállamának szintjén fogadjanak el. Mint mondta, nem szabad megfeledkezni arról, hogy Európa még nem végezte el feladatát. Egyetlen európai ország sem elég erős ahhoz, hogy érdekeit egyedül érvényesítse.


OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2023. Május 30. 10:56, kedd | Belföld

Rendőrökre támadtak a gyámügyintézés során - Videó

2023. Május 30. 09:47, kedd | Belföld

Többször is felhívta a győri rendőrkapitányságot, hogy bomba van az épületben

A Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen, aki több alkalommal olyan bejelentést tett, hogy bomba van a rendőrségen.

2023. Május 29. 20:46, hétfő | Belföld

Zavargások Koszovóban - 20 magyar békefenntartó megsérült

A jelenlegi információk szerint több mint 20 magyar katona sérült meg, közülük 7 fő súlyosan, állapotuk stabil. A sérült magyar katonákat a Magyar Honvédség további kezelésre légi úton, Magyarországra szállítja.