Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. November 20. 07:34, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Matolcsy: Magyarországnak most növekedési fordulatra van szüksége

Matolcsy: Magyarországnak most növekedési fordulatra van szüksége

Magyarország új növekedési terve rendkívül hangsúlyosan épít az újraiparosításra - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szombaton Budapesten.

A Siker a Kárpát-medencében című előadásában a miniszter hangsúlyozta: ezért született a Wekerle Sándor Terv, a Mikó Imre Terv és az Új Széchenyi Terv, ezek integrációjával jön létre a magyar növekedési terv, amelyről e hónap végén tárgyal a kormány.

Matolcsy György a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola konferenciáján elmondta: a Kárpát-medence történelmi hagyományait, kultúráját tekintve természetes egységet alkot. A 21. század a Kárpát-medence egésze számára akkor lehet sikeres, ha valamennyi, különböző színét és képességét mutató része integráltan működik.

A miniszter megismételte korábbi kijelentését, miszerint a magyar gazdaságban már bekövetkezett egy döntő fordulat. Mint mondta, a válság azokat az államokat bünteti, ahol magas az államadósság. Ebből a szempontból döntő fordulat, hogy az ország képes volt 82 százalékról lejjebb vinni az államadósságot.

A miniszter további eredménynek nevezte, hogy Magyarország annak a hét európai uniós tagállamnak az egyike, amelynek 3 százalék alatti költségvetési hiánya lesz 2012-ben. Kiemelte ugyanakkor, hogy Magyarországnak immár növekedési fordulatra van szüksége. 'Ez az igazi gyengeségünk' - fogalmazott Matolcsy György. Mint kifejtette: a válság hatására mindenhol veszélybe került a gazdasági növekedés; Magyarországon az a tét, hogy meg tudjuk-e őrizni a 0 százalék feletti bővülési ütemet.

Magyarország sikere a pénzügyi finanszírozás felől van veszélyben; 'az állam finanszírozását úgy tudjuk biztonságba helyezni, ha továbbra is a piacon maradunk (...), csökkentjük az államadósságot, de még egy pénzügyi hálót kötünk a nemzetközi szervezetekkel'- mondta a politikus, aki hozzátette: ennek az utolsó láncszeme az a megállapodás, amelyet a kormány a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval köthet meg a jövő év elején.

A kormány szándékai szerint mintegy 1500 milliárd forintnyi uniós forrást használhat fel Magyarország 2012-ben. Ehhez azonban sok esetben hiányzik a tőkeforrás, így a kormány együttműködési formákat dolgoz ki a bankokkal, amelyek a hitelszűke feloldását célozzák - mondta a miniszter. Hangsúlyozta továbbá, hogy Magyarország csak akkor lehet sikeres, ha a jelenlegi 19 százalékos beruházási rátát 25 százalék fölé emeli.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére