Városlista
2022. május 16, hétfő - Botond, Mózes

Hírek

2011. Szeptember 18. 07:21, vasárnap | Belföld
Forrás: HírTV

Még a chipsadómentes termékeket kínálják a boltok

Még a chipsadómentes termékeket kínálják a boltok

A kiváló magyar élelmiszernek minősülő termékek után is chipsadót kell fizetnie több gyártónak.

A cégek, ahol tehetik, csökkentik a termékek sótartalmát, de az új márkák bevezetése és a csomagolóanyagok beszerzése így is több tízmillió forintos pluszköltséget okoz.

A szeptember elsejétől bevezetett népegészségügyi termékdíjat csak az előrecsomagolt termékek után kell megfizetni. Vagyis a fűszersó adóköteles, ha kis kiszerelésben kerül a boltok polcaira. De ha zsákszámra adják el, például egy húsüzemnek, akkor nem kell utána fizetni. „Véleményünk szerint a törvény azokra kellene, hogy vonatkozzon, akik közvetlenül fogyasztható élelmiszert gyártanak. Mert a kolbász-fűszerkeveréket senki sem fogyaszt abban a formában, ahogy mi azt előállítjuk, hanem kolbászt készít. És tudjuk, hogy a kolbászhoz kell 2-2,5 százalék só” – nyilatkozta Pethő Zoltán, a Böllér Kft. ügyvezető igazgatója.

Magyarország legnagyobb snackgyára Győrben van. A cég a 8 milliárdos árbevétele után várhatóan 1,3 milliárd forint adót fizet. „Az nem megoldás, hogy mondjuk a sós snackgyártó ágazatot büntetik egy ilyen adóval. Mi a sóbevitel 0,5 százalékáért vagyunk felelősek itt Magyarországon. A burgonyachips 1 ezrelékben felelős a sóbevitelért, miközben a például a feldolgozott húskészítmények, pékáruk, sajtok a sóbevitel 46 százalékát produkálják Magyarországon, és őket semmiféle adót nem vetettek ki” – nyilatkozta Ágyai Szabó Gábor, a Chio Magyarország Kft. piackutatási koordinátora.

A kormány idén 5, jövőre pedig 20 milliárd forint bevételt vár a chipsadótól. A számítást derűlátónak tartja az Országos Kereskedelmi Szövetség. „Most egy olyan időszakban élünk, amikor a devizaválság és egyéb okok miatt a vásárlók nagyon is a fogukhoz verik a garast. Nagyon figyelik az árakat. A jövő év is kétséges, hiszen bár a jövő évi piaci környezetet pontosan még nem ismerjük, de minden előrejelzés arra utal, hogy továbbra is feszített, nehéz lesz a fogyasztói piac helyzete” – szögezte le Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Az üzletek egyelőre még a chipsadómentes termékeket kínálják. A vásárlók az áremelést szeptember végén, október elején érzik majd meg, mert addigra fogynak el a korábban beszerzett készletek. (da)

hírTV

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 16. 13:05, hétfő | Belföld

A héten 109 településen irtják a szúnyogokat

A héten a tervek szerint 13 megye 109 településen irtják a szúnyogokat - tájékoztatta a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t.

2022. Május 16. 12:05, hétfő | Belföld

Brutálisan bánt a diákokkal egy tanítónő, ütötte is őket

Durva fegyelmezési módszerei miatt emelt vádat egy Veszprém megyei tanítónő ellen a Veszprémi Járási Ügyészség, miután a pedagógus több ízben bántalmazta a rá bízott gyermekeket.

2022. Május 16. 10:03, hétfő | Belföld

Kifosztottak fiatalok egy alvó férfit, mindent felvett a kamera

A helyszínen elfogták a rendőrök azt a három férfit, akik a kamerafelvétel alapján egy villamosmegállóban kifosztottak egy magatehetetlen, védekezésre képtelen férfit.

2022. Május 16. 08:04, hétfő | Belföld

Szörföst mentettek ki a Balatonból

A bajbajutott férfi a vízirendőrök segítsége nélkül, önerőből már nem tudott volna partot érni.