Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Szeptember 25. 06:00, péntek | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Még egy hétig lehet visszaigényelni a külföldi áfát

Még egy hétig lehet visszaigényelni a külföldi áfát

Egy hetük maradt az általános forgalmi adó (áfa) levonására jogosult hazai vállalkozásoknak arra, hogy benyújtsák a külföldi áfa visszaigénylésére vonatkozó visszatérítési kérelmeiket

- hívja fel a figyelmet a Mazars nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló vállalat csütörtöki közleményében.

A tanácsadó cég tájékoztatása szerint a szeptember 30-i határidőig 32 uniós és unión kívüli országból kérhetnek visszatérítést 2019-es vásárlásaik után a magyar áfaalanyok. A lista új szereplője Törökország, itt a tavaly május 22-én vagy azután teljesített számlák áfáját lehet visszatéríttetni.

Gyakran előfordul, hogy egy vállalkozás olyan tagállamban vesz igénybe szolgáltatást, vagy vásárol termékeket, ahol egyébként adóköteles gazdasági tevékenységet nem végez. Ilyenkor a cég jogosult a külföldön megfizetett áfa összegének visszatérítésére.

A külföldi áfa-visszatérítés folyamata az EU-ban letelepedett cégek számára egyablakos rendszerben működik: a kérelmeket a saját nemzeti adóhatóságukhoz kell benyújtaniuk, és onnan továbbítják azt a másik tagállam hivatalához.

A közleményben H. Nagy Dániel, a Mazars adóigazgatója hangsúlyozta: a szeptember 30-i határidő jogvesztő, ezt követően visszaigénylésre már nincs lehetőség, a papíralapon benyújtott vagy hiányos kérelmeket pedig az adóhatóság érdemi vizsgálat nélkül, automatikusan elutasítja. Típushiba például, hogy a kérelmező nem részletezi megfelelően a termékek és szolgáltatások azonosítására szolgáló kódokat.

A kérelemhez minden esetben kötelezően csatolni kell a teljesítést tanúsító számlákat és azok mellékleteit. A kérelem kézhezvételét a magyar adóhatóság rövid időn belül visszaigazolja. Ezután a visszatérítési igényeket továbbítja a visszatérítés helye szerinti tagállamnak, ahol a helyi adóhatóság dönt a kérelemről - ismertette a Mazars.

Címkék: áfa, adó

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.