Városlista
2022. május 27, péntek - Hella

Hírek

2020. Január 30. 07:31, csütörtök | Bulvár
Forrás: infovárosok

Meg fogom találni Kleopátra sírját

Meg fogom találni Kleopátra sírját

Zahi Hawass régészprofesszor Budapesten tett látogatást

Az egyiptomi sztárrégész-professzor a Tutanhamon rejtélyei és kincsei című kiállításon tartott sajtótájékoztatót és a Párisi Udvar Budapest hotelben első hivatalos magyarországi könyv publikációját.

November óta látható a Király utcai Komplex Eventben a Tutanhamon rejtélyei és kincsei című kiállítás, amelynek fővédnöke maga Hawass. Most személyesen is megnézte az ifjú fáraó sírkamrájának tárlatát, amelynek közel 1000 tárgyát természetesen másolatokból állítottak össze, de a professzor szerint ezek tökéletesen visszaadják az eredetieket.

A médiának tartott rövid tárlatvezetése a Rosette-i Kő fotója mellől indult, amelynek pikantériára, hogy az egyiptomi hieroglifák megfejtésének kulcsa egyike azoknak az Egyiptomból elrabolt híres műkincseknek, amelyeket a professzor évek óta próbál visszaszerezni hazája számára.Hawass külön felhívta a figyelmet a szinte lomtárszerű összevisszaságban megjelenített előkamrára, amelyet így, élőben csak Howard Carter látott 1922-ben. A maszk előtt arról beszélt, hogy élete egyik legszebb élménye volt, amikor a fáraó arcát meglátta, a híres araszmaszk szemét, arcvonásait teljesen élethűnek nevezte. Itt mondta el, hogy eddig 17 könyvet írt Tutanhamonról.

Úgy véli, hogy az egyiptomi kultúra mindenkié. E felhívás azonban nemcsak a turistáknak szól, hanem a mindazoknak, akik segítenek megismertetni és megóvni a világörökség egyiptomi kincseit.

A találkozó végén Hawass professzor dedikálta Discovering Tutankhamun című könyvét, amely végigviszi a tudományos kutatásokat és a legendákat, ahogy az alcím mondja, Howard Cartertől a DNS-ig.

Majd a szerdai napon a világhírű régész professzort, hatalmas lelkesedés fogadta. Nagyjából kétszáz ember várta tűkön ülve a neves egyiptológust tegnap a Párisi Udvar Hotel Budapest patináns épületében.

A világhírű egyiptológus bemutatta két éve folyó új kutatásainak eddigi eredményeit is. Szerinte azért jelentős a mostani feltárás, mert először tárnak fel ókori „ipari területet”. 30 műhely, ókori raktárépületek és számos, a 3500 éves kerámiatárgy látott napvilágot a professzor jóvoltából.

Meggyőződése, hogy Kleopátra sírjának feltárása nincsen messze. Vannak elméletei ezzel kapcsolatban, merre lehet a sírkamra és célja, hogy még életében megtalálja. „ Nem halhatok meg úgy, hogy nem találom meg Kleopátra sírját.”- mondta mély meggyőződéssel a sztárrégész.
Hawass szerint a kelet-európai egyiptológusok legjobbjai Magyarországról kerülnek ki, közülük is kifejezetten méltatta Kákossy Lászlót. „Csak egyetlen tévedése volt: egyszer hagyta, hogy rásózzanak antik tárgyként valami bóvlit” – mondta nevetve.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 27. 13:02, péntek | Bulvár

Shakirának óriási adócsalás miatt kell bíróság elé állnia

Bíróság elé kell állnia Shakirának 14,5 millió euró (5,7 milliárd forint) értékű adócsalás miatt, miután a barcelonai törvényszék csütörtökön elutasította a kolumbiai énekesnő fellebbezését az eljárás ellen.

2022. Május 27. 11:01, péntek | Bulvár

Meghalt Ray Liotta, a Nagymenők sztárja

Meghalt 67 éves korában Ray Liotta amerikai filmsztár, Martin Scorsese 1990-es Nagymenők című gengszterfilmjének főszereplője - számolt be róla a Deadline.com hollywoodi portál.

2022. Május 27. 08:53, péntek | Bulvár

Sztártitkok: Kefir

Kefir elárulta a titkát.

2022. Május 25. 13:00, szerda | Bulvár

Véget ért egy korszak New Yorkban

Hétfőn távolították el a 7. sugárútról a metropolisz utolsó közterületen álló, fizetős telefonfülkéjét.