Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. December 09. 07:36, péntek | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Még közelebb jutottak a gazdasági unióhoz Brüsszelben?

Még közelebb jutottak a gazdasági unióhoz Brüsszelben?

Újabb lépéseket tesznek egy tényleges gazdasági unió kialakításának irányában az euróövezeti országok kormányai – derül ki a miniszterelnökök brüsszeli találkozójáról kiadandó közös nyilatkozat tervezetéből.

A kötetlen munkavacsorával kezdődött kétnapos európai uniós csúcstalálkozón éjszakába nyúlóan vitatták azokat az újabb lépéseket, amelyet az euróövezeti stabilitás növelése, a piaci bizalom visszaszerzése érdekében tehetnek. A tárgyalások alatt kiszivárogtatott végkövetkeztetés-tervezet magában foglalja a 17 euróövezeti ország állam- és kormányfőjének nyilatkozatát, amelyben – a korábbi csúcstalálkozókon elhatározott intézkedések megerősítése mellett – egyebek között szorosabb pénzügyi együttműködés, nagyobb pénzügyi fegyelem, automatikusabb szankcionálási lehetőségek mellett foglalnak állást.

A tervezet a bruttó össztermékhez képest mindössze fél százalékra csökkentené az általában megengedett strukturális hiány mértékét, amelytől csak a hosszú távú fenntarthatóság jegyében, kivételes gazdasági nehézségek idején vagy alacsony belső államadósság mellett lehetne eltérni. Másfelől ha a deficit elérné a 3 százalékot, „automatikus következményeket” vonna maga után, bár ezt a tagországok pénzügyminiszteri tanácsa többségi döntéssel megakadályozhatná.

A kiszivárogtatott szöveg megerősíti azt a szándékot is, hogy az állandó euróövezeti stabilitási mechanizmus bevezetését a jövő év közepére előrehozzák, miközben még egy évig helyén marad a jelenlegi, átmeneti eszköz is. A mechanizmus részévé válna a bankok tőkeemelésének támogatása szükség esetén. Közvetve megerősíti a tervezet azt is, hogy a magánhitelezőkkel szembeni államadósság leírására vonatkozó kérés egyszeri eset volt, Görögország után más tagállam esetében nem kerülhet szóba.

Német diplomáciai források a szöveg nyilvánosságra kerülése után szinte azonnal jelezték, hogy a tervezet több elemével nem értenek egyet, de a tárgyalások folytatódnak mindezekről a részletekről. A mostani találkozót az előzetes nyilatkozatok szerint többen az egyik utolsó lehetőségnek tekintik az euróövezet belátható időn belüli stabilizálására. Az „igazság pillanata” lehet abból a szempontból is, hogy lesz-e szakadás az eurózóna országai és az azon kívüli tagállamok között.

A csütörtök éjjel összeállított tervezet szerint Szerbia EU-tagjelölti státusának megadásáról csak jövő márciusban születne döntés. Erről a kérdésről azonban az állam- és kormányfők csak mostani találkozójuk végén, a tervek szerint péntek délután tárgyalnak érdemben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.