Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2011. Július 15. 14:25, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Megalakult a cukorbizottság

Megalakult a cukorbizottság

Megtartotta alakuló ülését a cukorgyárak privatizációját vizsgáló bizottság. A 16 tagú testület a jövőben hetente ülésezik, majd fél éven belül jelentést készít a hazai cukoripart érintő legfontosabb döntésekről.

A bizottság fényt derítene arra, hogy kik, milyen indokkal és jogszabályi háttérrel járultak hozzá a hazai cukorgyárak magánosításához.

Az országgyűlés még júniusban 302 igen szavazattal 46 ellenében fogadta el a Font Sándor, Ivanics Ferenc és Sebestyén László országgyűlési képviselők javaslatát a Bizottság felállításáról. A képviselői testület feladata lesz kideríteni, hogy a cukoripar privatizációja során milyen mulasztások történtek, milyen privatizációs döntések, megállapodások születtek, azokhoz kapcsolódóan az új tulajdonosok felé milyen kikötések kapcsolódtak, betartották-e azokat – illetve, hogy ki, mikor, és hogyan ellenőrizte az új tulajdonosok által vállalt kötelezettségek betartását.

A bizottság vizsgálja azt is, milyen jogszabályi felhatalmazás, irányelvek és szakmai szempontok alapján születtek döntések a cukoripari privatizáció folyamatáról - és hogy mely állami és kormányzati szervek voltak érintettek a magánosításban. A tényfeltáró munka során a korábbi kormányzatok tevékenységét is ellenőrizni fogják – különös tekintettel a szocialista–szabad demokrata koalíciókra.


Magyarországon a rendszerváltozás idején még 12 cukorgyár működött. A privatizáció során az üzemek külföldi tulajdonba kerültek, majd az EU 2006-os reformjával visszaszorította a cukorgyárak termelését. Mára mindössze egy, külföldi tulajdonban lévő cég működik Kaposváron, ahol csupán a hazai cukorszükséglet harmadát állítják elő. A szocialista kormányok idején az uniós csatlakozáskor kiharcolt – 402 ezer tonnás – magyar cukorkvóta 75 százaléka Brüsszelhez kerül vissza. Az évi cukorfogyasztás 300 ezer tonna körüli, így a hazai gazdaság importra szorul – írja közleményében a Vidékfejlesztési Minisztérium.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: cukor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.