Városlista
2023. december 8, péntek - Mária

Hírek

2012. Február 21. 14:05, kedd | Külföld
Forrás: OrientPress

Megállapodás született a görög mentőcsomagról

Megállapodás született a görög mentőcsomagról

Ma hajnalban sikerült megállapodni az euróövezeti tagországoknak a görögöknek nyújtandó 130 milliárd eurós pénzügyi mentőcsomagról

Egyben a GDP arányos görög államadósság 121 százalékra történő leszorításáról, amelyet 2020-ig akarják leszorítani. Mindezt írásos nyilatkozatba kell foglalni mindezt.

Görögország magánhitelezői várhatóan a kezükben lévő görög állampapírok nominális értékének 53,5 százalékát veszítik el, aminek révén Görögország államadóssága 100 milliárd euróval csökken majd.A megállapodás hírére az euró erősödni kezdett a dollárral szemben, az 1,32-es szint fölé került a keresztárfolyam.

Közben a Magyar Hírlap azt írja, hogy a Reuters hírügynökség értesülései szerint a 130 milliárdos mentőcsomag jelentős része annak a kötvénycserének a finanszírozására megy majd el, amelynek keretében mintegy százmilliárd eurónyi adósságtól szabadulhat meg Athén. A lejáró kötvényeket, a többi között a március 20-i lejáratú 14,5 milliárd eurós papírokat is, egy hosszabb futamidejű állami kötelezettségvállalásra cserélnek le, alacsonyabb hozamok mellett. Ennek révén a befektetők pénzük csaknem hetven százalékát veszthetik el. A csomagból harmincmilliárdot szánnának a magánszektornak, ennek a keserű pirulának a megédesítésére, 23 milliárd euró pedig a görög bankszektor talpon maradását segítené elő. A magánbefektetőkkel zajló tárgyalások a pénzügyminiszterek tanácskozásával párhuzamosan folynak.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 08. 14:40, péntek | Külföld

Donald Tusk: az új lengyel kormány csatlakozik az Európai Ügyészséghez

Lengyelország az Európai Ügyészséghez csatlakozik az új parlamenti többségi koalíció által alakítandó kormány egyik első lépéseként - jelentette be pénteki varsói sajtóértekezletén Donald Tusk koalíciós kormányfőjelölt.

2023. December 08. 14:39, péntek | Külföld

Szijjártó Péter átadta az Ugandai Szívkórház magyar kivitelezésben modernizált intenzív gondozási részlegét

Átadta az Ugandai Szívkórház magyar kivitelezésben modernizált intenzív gondozási részlegét Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Kampalában.

2023. December 06. 08:03, szerda | Külföld

Az ukrán elnöki hivatal vezetője szerint a folyamatos amerikai támogatás nélkül elveszíthetik a háborút

Ukrajna elveszítheti a háborút, ha az amerikai Kongresszus akár csak elhalasztja a szavazást a további pénzügyi és katonai támogatásról - jelentette ki az ukrán elnöki hivatal vezetője kedden Washingtonban.

2023. December 05. 07:15, kedd | Külföld

Putyin a héten az Egyesült Arab Emírségekbe és Szaúd-Arábiába látogat

Vlagyimir Putyin orosz elnök a héten az Egyesült Arab Emírségekbe és Szaúd-Arábiába látogat - jelentette ki Jurij Usakov, az államfő külpolitikai tanácsadója a Life.ru hírportálnak és a Shot Telegram-hírcsatornának.