Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2018. November 28. 07:00, szerda | Helyi
Forrás: Pannon-Víz Zrt

Megérkezett a hideg, vigyázzanak a vízmérőkre, vízvezetékekre!

Megérkezett a hideg, vigyázzanak a vízmérőkre, vízvezetékekre!

Videóval

Mínusz 4 Celsius fok alatt már akkor is számíthatunk fagykárokra, ha a vízmérő akna fedele félre van csúszva. Hamarosan jönnek a kemény hidegek, így célszerű még egyszer átgondolni, jól felkészültünk-e.

Az ingatlan tulajdonosoknak érdemes számos óvintézkedést tenni a házi vízellátó hálózaton. Ha nem vigyázunk, kár fog minket érni: nemcsak az elfagyott mérő pótlásának költségei, de a kiolvadást követően az elfolyt víz díja is minket terhel. A téli időszakra magára hagyott házban számos óvintézkedést kell tenni. Ezek közül az egyik legfontosabb a vízhálózat és a vízmérő víztelenítése, valamint a vízmérőakna gondos felkészítése a télre. Annál is inkább, mivel a közműves ivóvíz ellátásról és közműves szennyvízelvezetésről szóló kormányrendelet a fogyasztókat teszi felelőssé a vízmérő fagy elleni védelméért.

A télen nem lakott ingatlanok, nyaralók víztelenítését úgy végezzük, hogy az aknában lévő víztelenítő-csonkon keresztül folyassuk ki a belső hálózatból a vizet. A víztelenítő-csonknak a fagyhatár alatti vezetékszakaszon, a belső hálózat legmélyebb részén kell elhelyezkednie. Ha ilyen még nincs, feltétlen alakíttassuk ki. Ne felejtsük el a WC víztartályát kiüríteni. A fagyveszély érinti a bűzelzáró csőszakaszokban lévő vízdugókat is. Akár leszerelhetjük ezeket, vagy kipumpálhatjuk belőlük a vizet. Vannak, akik fagyálló, fertőtlenítő hatású folyadékot töltenek a bűzelzárókba.

Víztelenítsünk gondosan, előzzük meg, hogy a fűtetlen ház vezetékeiben és a vízmérőben víz maradjon. Ez jelenti ugyanis a veszélyt, hiszen fagyáskor a víz térfogata megnő és szétfeszíti a vízcsöveket vagy kettéroppantja a vízórát. Az aknában lévő vízmérőt még akkor is érdemes valamilyen nedvességet taszító szigetelőanyaggal beborítani, "felöltöztetni", ha úgy gondoljuk, hogy "elég mélyen" helyezkedik el. A célnak megfelel egy többrétegűre hajtogatott építési fólia vagy bármi más nem nedvszívó szigetelőanyag. Gyakori hiba, hogy sokan megelégszenek azzal, ha „rádobnak egy rossz kabátot a vízórára”. Így azonban a szigetelőanyag átnedvesedik, nem ér semmit, ugyanúgy átengedi a hideget. Használjanak olyan szigetelőanyagot, ami nem nedvesedhet át!

Érdemes az aknát felül is gondosan szigetelni. Jó szolgálatot tehet egy 4-5 cm vastag hőszigetelő (hungarocell) lap. Ezt vágjuk pontosan akkora méretűre, amekkora az aknafedlapunk és alulról rögzítsük a fedőlaphoz. Ha gondosan szigetelünk, nem érhet bennünket meglepetés tavasszal.

Ha nem vigyázunk, kár fog minket érni: nemcsak az elfagyott mérő pótlásának költségei, de az elfolyt víz díja is minket terhel.

A leggyakoribb típusú lakossági vízmérő cseréjének díja a videóban látható riport néhány évvel ezelőtti elkészítése óta változott, a 2018-2019 es szezonra évényes új ár: bruttó 29 272 Ft.

Vigyázzanak a vízvezetékekre!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 16:00, kedd | Helyi

Jótékonysági futás Kapuváron

A tűzkárt szenvedett család megsegítéséért.

2024. Április 16. 13:40, kedd | Helyi

Felfoghatatlan tragédia, elhunyt a Kossuth Szakiskola igazgatója

Nyugodjék békében!

2024. Április 16. 13:00, kedd | Helyi

Hét és félmilliót csaltak ki egy csornai asszonytól

A csornai rendőrök vizsgálnak egy internetes csaló által elkövetett bűncselekményt.

2024. Április 16. 09:00, kedd | Helyi

A Költészet napjára emlékeznek Páliban

Devecseri Zoltán verseskötetének bemutatása