Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Július 18. 07:32, kedd | Belföld
Forrás: mti

Megérkezett a honvédség első két Airbus H225M típusú helikoptere Szolnokra

Megérkezett a honvédség első két Airbus H225M típusú helikoptere Szolnokra

Megérkezett a honvédség első két Airbus H225M típusú helikoptere Szolnokra hétfőn.

A 70-es és 71-es oldalszámú közepes, szállító (Troop Transport Helicopter) konfigurációjú gépeket két vízsugárral köszöntötték az MH 86. Kiss József Helikopterdandár területén. A francia és magyar pilóták által vezetett gépeket mások mellett Koller József dandártábornok, a légierő megbízott parancsnoka, Simon Zsolt ezredes, az MH 86. Kiss József Helikopterdandár parancsnoka fogadta.

A két helikoptert júliusában adtak át az Airbus Helicopters franciaországi, marignane-i gyártó központjában. A Honvédelmi és haderőfejlesztési program részeként a honvédelmi tárca tizenhat gépet rendelt.

A H225M helikopter magyar katonai típusalkalmassági vizsgálata 2021-ben kezdődött, amelynek során külön figyelem irányult a helikopter magyar konfigurációjának sajátosságaira, a helikoptereket ugyanis kifejezetten a magyar katonai igények szerint alakítják ki és gyártják.

A minisztérium szakemberei először 2022 márciusában tettek látogatást a gyártónál, ahol szakmai egyeztetést folytattak a helikoptertípus tervezéséért és gyártásáért, valamint az üzemeltetési és karbantartási rendszeréért felelős szakemberekkel. A folyamat végén típusalkalmassági tesztrepüléseket hajtottak végre az IRO 011 gyártói azonosítójelű helikopterrel 2023. február 28. és március 1. között.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk