Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2020. Március 03. 13:59, kedd | Bulvár
Forrás: mti

Megérkezett az első fekete gólya a Gemencre

Megérkezett az első fekete gólya a Gemencre

Megérkezett az első fekete gólya a gemenci erdőbe, a fokozottan védett faj egyede kedd reggel az ártéri erdőben lévő, bekamerázott fészket foglalta el - közölte a Gemenc Zrt. az MTI-vel.

Az erdőgazdaság finanszírozásával a Duna-Dráva Nemzeti Park, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésével létrejött projektnek köszönhetően már nyolcadik éve folytatódhat a fekete gólyák tudományos megfigyelése - írták.

A most érkezett madár 6 óra 31 perckor szállt le a fészekre. Csontos Péter, a Gemenc Zrt. turisztikai és marketing osztályának vezetője elmondta: a példányon nincs gyűrű, így nem lehet megállapítani, hogy a tavaly itt fészkelt madár tért vissza, vagy egy másik fekete gólya foglalta el a fészket. Valószínűleg hímről van szó, mert eddig minden esetben a hím foglalt először fészket - tette hozzá.

A gemenci erdőben a kamerás megfigyelést 2013-ban kezdték el, 2018-ig ugyanaz a gólyapár, Tóbiás és Sára foglalta el a fészket, majd 2019-ben új hím és tojó érkezett.

Csontos Péter arról is beszámolt, hogy az eltelt hét évben harminckét tojást raktak a tojók, amelyekből 14 fióka kelt ki. A fiókák főleg a hideg, esős tavaszi, kora nyári időszakokban pusztultak el, tavaly például június közepére a négy közül egy sem maradt életben, de előfordult az is, hogy a hím pusztított el egy fiókát.



A Gemenc Zrt. közleményében azt írta, hogy az eddigi megfigyelések szerint a fekete gólyák elsőként megjelenő egyedei gyakran több, még el nem foglalt fészket is megnéznek, keresik a legmegfelelőbb helyet a költésre és az utódok felnevelésére. A remények szerint a most érkezett gólya megfelelőnek találja a fészket, a megfigyelők így részesei lehetnek egy újabb költési időszaknak.

A webkamerás megfigyelés nemcsak a szakembereknek nyújt fontos információkat, hanem az erdőgazdaság és az együttműködő partnerek természetvédelmi szemléletformálásában is sokat segít. A múlt évben több mint egymillió alkalommal nézték meg az érdeklődők a Gemenc Zrt. honlapján a fészekkamera felvételeit - írta az erdőgazdaság.

Hozzátették: a webkamera felvételeit figyelő érdeklődők, szakemberek és tudósok csak szemlélői a költés sikerességének vagy sikertelenségének; ezek az események hozzátartoznak a természet rendjéhez, amelybe nem célja beavatkozni a Gemenc Zrt.-nek.

Magyarországon a jelenlegi ismeretek szerint mintegy 380-420 pár fekete gólya fészkel, közülük körülbelül 40 pár a Gemencen. Az itteni populáció a világ legnagyobb egyedsűrűségű feketególya-állománya.



A fekete gólyák fészküket a háborítatlan, természetes vagy természetszerű erdőrészekbe építik a legidősebb, legnagyobb fákra, amelyeken közel vízszintes a fészek elhelyezésére alkalmas felület. A leggyakrabban előforduló fészektartó fa a 80-100 évesnél idősebb kocsányos tölgy. A Gemencen az elmúlt évtizedekben nem változott a fészkelő párok száma, ami azt jelzi, hogy az élőhely megfelel a faj igényeinek.

A zrt. arról is beszámolt, hogy az általa kezelt területeken - a felelős erdőgazdálkodás eredményeként - az elmúlt 25 évben meghatszorozódott az öreg erdők száma a 100 évesnél idősebb erdőállományok területén. A 90-100 év közötti korosztály területe háromszorosára nőtt, a 80-90 éves korosztály területe pedig másfélszeresére. A költési időszakban az erdőgazdaság a foglalt fészkek köré vont védőzónákkal, az erdészeti munkák időszakos átszervezésével, a túraútvonalak áthelyezésével segíti a madarak nyugalmának megőrzését.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.