Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. Március 12. 05:00, kedd | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Megfejtették a sportteljesítmény növelésének titkát

Megfejtették a sportteljesítmény növelésének titkát

A rágás - legyen szó rágógumiról, napraforgómagról vagy fogvédőről - javítja az éberséget és a reakcióidőt, s ennek köszönhetően a sportteljesítményt - írja a Fox News.

A tanulmány keretében a japán kutatócsapat 17 résztvevőt kért meg arra, hogy nézzenek egy videóképernyőt és reagáljanak a történtekre egy kézi ravasz megnyomásával. Egyszer rágózniuk kellett a tevékenység végzése közben, máskor üres szájjal kellett azt csinálniuk.

Az eredmény meglepő: akkor, amikor rágóztak a résztvevők, 7 százalékkal vagy 36 milliszekundummal jobb volt a reakcióidejük. Ez talán nem tűnik soknak, de egy meccs közben a másodperc ezredrésze is számít, eldöntheti a kimenetelét. Sőt a sportok esetében, a győztesek és a mögöttük állók között a különbség csupán milliszekundumban mérhető.

Ennek oka, hogy a rágás, az állkapocs izmainak mozgása serkenti az agy bizonyos régiójának, a premotor cortexnek a működését, ami növeli az agy reakcióidejét és mozgásra serkent. Korábbi kutatások azt is kimutatták, hogy a rágás növeli a pulzusszámot és javítja a vérellátást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 03. 05:00, péntek | Életmód

Fonogram-életműdíjat kapott az Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András

Fonogram-életműdíjat kapott az idén 50 éves Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András Indián - közölte a díj kommunikációjával foglalkozó cég csütörtökön az MTI-vel.