Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. November 04. 07:21, péntek | Belföld
Forrás: OrintPress

Megfelelő a Paksi atomerőmű ellenállóképessége

Megfelelő a Paksi atomerőmű ellenállóképessége

A Paksi Atomerőmű Zrt. a 2011. október 31-i határidőig megküldte végleges jelentését az Országos Atomenergia Hivatalnak (OAH) a ”stressz-teszt” eredményeiről.

Az OAH által a fukushimai eset hatására elrendelt vizsgálat eredménye alapján kijelenthető, hogy a paksi atomerőmű ellenállóképessége megfelelő a feltételezett kulcseseményekkel, külső veszélyeztető tényezőkkel szemben, így azonnali beavatkozásra nincs szükség.

Az Európai Bizottság (EB) felkérésének eleget téve Magyarországon is lezajlott az atomerőmű Célzott Biztonsági Felülvizsgálata (CBF), az ún. stressz-teszt. A Paksi Atomerőmű Zrt. (PA Zrt.) 2011. május 2-án kapta meg az OAH-tól azt a dokumentációt, amelynek alapján a CBF-et el kellett végeznie. A PA Zrt. a CBF előrehaladási jelentését az előírt 2011. augusztus 15-i határidőig benyújtotta az OAH-nak.

Az október 31-i határidő előtt benyújtott végleges jelentés alapján írja elő az OAH a PA Zrt. számára az atomerőműben elvégzendő biztonságnövelő intézkedéseket, valamint állítja össze a nemzeti jelentést, amelyet 2011. december 31-ig kell továbbítani az Európai Bizottság számára.

Az atomerőmű által összeállított végleges jelentés főbb megállapításai között szerepel, hogy az erőmű megfelelő védelemmel rendelkezik a földrengések ellen, a Duna áradása a telephelyet – annak magasabb elhelyezkedése és kialakítása miatt – nem veszélyezteti, és a folyó rendkívül alacsony vízszintjének bekövetkeztét az erőmű megfelelő műszaki felkészültséggel, biztonságosan kezelni tudja. A vizsgált meteorológiai eredetű extrém esetek nem okozhatnak számottevő kárt a létesítményben. Az elemzés kitért az áramellátás és a hűtővíz-ellátás esetleges pótlására is. E szerint az áramellátás vagy hűtővíz-ellátás kimaradása esetére a reaktorok hűtéséhez a rendelkezésre álló tartalékok elegendőek.

A vizsgálatok alapján megállapítható, hogy a Célzott Biztonsági Felülvizsgálat eredményei azonnali beavatkozást nem tesznek szükségessé a paksi atomerőműben. A biztonság további növelése érdekében ugyanakkor a CBF jelentésében a PA Zrt. további javító intézkedésekre tesz javaslatot. Ezek közé tartozik a földrengésre eddig nem minősített, közvetlen biztonsági funkcióval nem rendelkező épületek minősítése és szükség szerinti megerősítése, a rendelkezésre álló tartalékok növelése és a meglévő helyreállítási lehetőségek hatékonyabb kihasználása érdekében a kezelési utasítások módosítása, további, nagyobb teljesítményű dízelgenerátorok telepítése, valamint alternatív hűtővíz-utánpótlási lehetőségek biztosítása.

A javító intézkedések megvalósítását követően a villamos betáplálás és a végső hőelnyelő tartós elvesztése csaknem lehetetlenné válik, a súlyos balesetek esélye pedig még a jelenlegi rendkívül kis értékhez képest is tovább csökken.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére