Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2015. November 26. 10:18, csütörtök | Helyi
Forrás: saját forrás

Megfigyelési zárlatot rendeltek el a Rábaközben a kéknyelv betegség megjelenése miatt

Megfigyelési zárlatot rendeltek el a Rábaközben a kéknyelv betegség megjelenése miatt

Négy települést érint a zárlat.

A kéknyelv betegség megjelenése miatt a Csornai Járási Hivatal megfigyelési zárlatot rendelt el Barbacs, Cakóháza, Kóny, Rábcakapi községek közigazgatási területén a betegségre fogékony állatokat (szarvasmarha, juh, kecske, zárt téren tartott őz, szarvas, dámvad) tartó gazdaságokban.

A megfigyelési zárlat alatt álló állományokba 40 napig a betegségre fogékony állatokat beszállítani és onnan kiszállítani tilos. Kiszállításra vonatkozó tilalom alól azonnali vágás, vagy a védőkörzet más településére irányuló, továbbtartási célú átszállítás előzetes kérelemre lehetséges. Engedélyt a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földművelésügyi Főosztálya adhat, ha a kéknyelv betegség gyanúja a telepen a szállítás időpontjában kizárható.

Az állatállományokat hatósági állatorvosnak meg kell vizsgálni, és a betegségre gyanús állatot diagnosztikai céllal le kell ölni, vagy laboratóriumi vizsgálatra alkalmas mintát venni. Nyilvántartásba kell venni azokat a helyeket, amelyek elősegítik a kórokozó átvivő túlélését, vagy menedéket nyújtanak számára. A megfigyelés időtartama alatti elhullás okát fel kell deríteni. A kórokozó átvivők ellen igazoltan hatékony rovarriasztó vagy rovarölő szerekkel kezelni kell a zárlat alatt tartott állatokat.

Címkék: állatorvos, kéknyelv

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 16:00, szombat | Helyi

Emlékezzünk és emlékeztessünk

Pályázati felhívás a magyarországi holokauszt 80. évfordulójának alkalmából.

2024. Május 04. 13:00, szombat | Helyi

Madárfiókát találtam, mit tegyek?

Útmutató szakértőktől.

2024. Május 04. 09:00, szombat | Helyi

Nyári alkotótábor gyerekeknek Beledben

Érdeklődni jelentkezni a művelődési házban lehet.

2024. Május 03. 16:00, péntek | Helyi

NAV-Mobil: ellenőrizze egyszerűen adószámláját!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mobilappjában pillanatok alatt ellenőrizheti adószámláját, azaz, hogy van-e tartozása, esetleg túlfizetése a NAV-nál.