Városlista
2023. december 10, vasárnap - Judit

Hírek

2012. Február 14. 12:36, kedd | Sport
Forrás: mno.hu

Megfogyva bár, de törve nem

Megfogyva bár, de törve nem

Bár női kézilabda-válogatottunk húsz év után 2011-ben lemaradt a világbajnokságról, klubcsapataink a kontinentális kupákban még állják a versenyt az elittel.

A jelek szerint ez idén is így lesz, bár az elmúlt hét végi nyolcaddöntők során a Vác, az Alcoa és a Békéscsaba is kiesett, a hatos magyar kontingens feleződött. Ezért aztán megfogyva bár, de – a Győri Audi ETO, az FTC-Rail Cargo Hungaria és DVSC-Forum sikere miatt – törve nem, várjuk a folytatást.

Mindegyik búcsúnak más és más az olvasata. A KEK-ben az Alcoa három nappal a Zajecsar elleni, első nyolcaddöntő előtt menesztette edzőjét, Mihály Attilát, és bár a helyére lépett Siti Beátával Székesfehérváron így is sikerült nyerni 24-20-ra, a szerbiai, 24-17-re vesztes visszavágón már Konkoly Csaba dirigált. Az EHF-kupában a Békéscsaba kétszer is hazai pályán fogadhatta a spanyol Mar Alicantét, ám az első meccsen hiába vezetett ellene már nyolc góllal is, végül csak hárommal győzött, másnap pedig hattal kikapott. A Vác ugyanezen a tornán hétgólos hátrányt szedett össze Ankarában a Milli Piyangóval szemben, és ugyan vasárnap, a második félidő elején már héttel vezetett, végül nem a törökök roppantak össze, hanem a magyarok.

A kiesőkről ennyi elég is, folytassuk a még harcban állók esélyeivel! Elsőként természetesen a Győri Audi ETO-val, amely a Bajnokok Ligája középdöntőjében először a tavalyi finalista Itxako Navarra otthonában győzött 28-26-ra, majd vasárnap az EHF-kupát védő dán Midtjyllandot cincálta szét 35-27-re. Lelkendezhetünk egy sort azon, hogy a norvég beállós, Heidi Löke nemcsak önmaga kivételes klasszisát adja hozzá a tavalyi ETO-hoz, hanem hatására a többiek is szárnyalnak, Görbicz Anita például újjászületett, és láthatóan élvezi, hogy tömheti labdáival; mindezzel azonban várjunk még egy hetet, hisz vasárnap éppen a Larvik, Löke és Karl Erik Böhn előző klubja, abszolút nem mellékesen, az aktuális BL-győztes vendégeskedik Győrben. Méghozzá úgy, hogy a második körben hazai pályán csak 23-23-as döntetlenre ment az Itxakóval. Az ETO így egyedi esélyhez jutott: ha győz, három forduló után, féltávnál három ponttal vezetheti a csoportját! Ami, azzal kalkulálva, hogy a folytatásban az Itxakót és a Midtjyllandot is ismét legyűri, bármilyen különbségű larviki vereség esetén is biztos elsőséget jelentene.

A tavalyi BL-középdöntőben, annak is a harmadik fordulójában, tehát ugyanebben a fázisban, ráadásul kereken egy évvel a mostani összecsapás előtt, 2011. február 19-én a Győri Audi ETO valószínűleg fennállása legpazarabb játékát nyújtva 25-16-ra diadalmaskodott Larvikban. Ez megismételhetetlennek tűnő bravúr. A hazai visszavágón kapott 24-18-as verés remélhetőleg ugyancsak az, persze ellentétes előjellel.

Ám tegyük hozzá, a továbbjutás a lényeg, nem az, hogy ez elsőként vagy másodikként sikerül, hiszen az elődöntőre úgyis két, közel azonos erősségű rivális érkezik majd a túloldalról. Ennek legutóbbi bizonyítékaként vasárnap a román Oltchim Valcea 30-21-re intézte el a francia Metzet, a montenegrói Buducsnoszt Podgorica pedig 29-21-re e a szlovén Krim Mercator Ljubljanát. Mindketten négypontosak, nem is lehet vitás, hogy egymás között osztják el a két elődöntős pozíciót.

A KEK-ben egyszerűbb a menet, végig egyenes kieséses módon zajlik a küzdelem. Amelyet a két magyar – a Ferencváros és a DVSC – mellett két orosz (Dinamo Volgograd, Zvezda Zvenyigorod), valamint egy-egy dán (Viborg), norvég (Byasen Trondheim), német (HK Leipzig) és szerb (Zajecsar) együttes élt túl. Amikor a Fradi szombati sajtótájékoztatóján megkérdezték Elek Gábor vezetőedzőt és a Rosztovnak tíz gólt vágott Zácsik Szandrát, a keddi sorsoláson kit szeretnének elkerülni, összenéztek, és egyszerre mondták: a Volgogradot. Mivel ezúttal nincs kiemelés, egy a héthez az esélye, hogy épp a Volga-partiakat fogják ki. Igaz, a Zvezdával és a Viborggal sem lehetnének sokkal boldogabbak, mint ahogyan a debreceniek sem.

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 10. 07:53, vasárnap | Sport

Női kézilabda-vb - Elmaradt a bravúr, nem juthat nyolc közé a magyar válogatott

A magyar válogatott 26-22-re kikapott a svéd csapattól a dán-norvég-svéd közös rendezésű olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság középdöntőjében szombaton.

2023. December 09. 15:41, szombat | Sport

Schmidt Ádám: tíz százalékkal emelkedik az olimpiai és paralimpiai jutalom

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár a Magyar Olimpiai Bizottság szombati közgyűlésén bejelentette, hogy megemelik az olimpiai és paralimpiai jutalmakat a jövő évi párizsi játékokra.

2023. December 06. 21:29, szerda | Sport

Költözik a TRACKWOOD

Na persze nem kell megijedni!

2023. December 05. 13:01, kedd | Sport

Kerkez Milos 19. az idei Golden Boy-listán

Kerkez Milos, a Bournemouth magyar válogatott játékosa a 19. helyen végzett a legjobb 21 éven aluli, Európában játszó labdarúgókat értékelő 2023-as Golden Boy-listán.