Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Április 21. 06:46, kedd | Külföld
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Meghaladta a 20 ezret a koronavírus miatt elhunytak száma Franciaországban

Meghaladta a 20 ezret a koronavírus miatt elhunytak száma Franciaországban

Franciaországban az elmúlt 24 órában 547-tel 20 265-re emelkedett a koronavírus-járvány kórházakból, idősotthonokból és más szociális intézményekből jelentett halálos áldozatainak a száma az előző napi 395 után,

de folytatódott a kórházban ápoltak számának csökkenése - közölte hétfő este a francia egészségügyi tárca járványügyi felelőse.

Jérome Salomon azt mondta: "ma este hazánk átlépte a jelképes és különösen fájdalmas (20 ezres) küszöböt".

"A Covid-19 betegség már messze többeket ölt meg, mint bármelyik influenzajárvány, és még a 2003 nyári kánikulánál is többet", amikor is egy hónap alatt 15 ezren haltak meg.

Kórházban 444-en hunytak el a fertőzés következtében az elmúlt 24 órában a vasárnapi 227 után, és ezzel 12 513-ra emelkedett a kórházi halottak száma. Az idősotthonokból és a szociális intézményekből - ahol a járvány kezdete óta 7752-an vesztették életüket - 103 új halálesetet jelentettek az előző napi 168 után.

Ez utóbbi intézményekben hétfőtől szigorú biztonsági intézkedések mellett ismét engedélyezett a látogatás, annak ellenére, hogy az idősotthonok 45 százalékában megjelent a fertőzés. A látogatók a társadalmi távolságtartást betartva, kizárólag láthatják hozzátartozóikat, a legtöbb esetben a szabadban, egy ablak mögül.

Az aggasztó adatok ellenére a szakemberek azt javasolták a hatóságnak, hogy engedélyezzék a családi kapcsolatok fenntartását az idősotthonok lakóinak, akik közül többen depresszióban szenvednek a hozzátartozóik hiánya miatt.

A járványügyi illetékes kiemelte, hogy 12. napja csökken a súlyos betegek száma az intenzív osztályokon, ahol jelenleg 5863-an fekszenek, de a szám még mindig magasabb, mint a járvány kezdete előtt rendelkezésre álló ötezer intenzív ágy.

"Biztosan csökken az intenzív kezelések iránti igény, de a csökkenés még nagyon lassú" - mondta Jérome Salomon. Hétfőn 61-gyel kevesebb súlyos beteg volt, mint az előző nap.

Kórházban hétfő este 30 584 fertőzöttet kezeltek, ami 26-tal kevesebb, mint az előző nap. A kórházakban hatodik napja csökken a betegek száma.

"A leterheltség még nem kielégítően csökken, ezért továbbra is óvatosnak kell maradnunk" - hangsúlyozta a járványügyi igazgató.

Az elmúlt 24 órában 831-en hagyhatták el a kórházakat, és ezzel március 1. óta a kórházakból gyógyultan távozók száma 37 403-ra emelkedett.

A március 17-én életbe lépett kijárási korlátozások hatékonyságát illetően Jérome Salomon azt mondta: a különböző intézkedések előtt egy vírushordozó egy hét alatt három embert fertőzött meg, ez a szám mostanra egy alá csökkent.

Muriel Pénicaud munkaügyi miniszter közben bejelentette, hogy 9,6 millió részleges vagy teljes kényszerszabadságon lévő munkavállaló - a magánszektorban dolgozók fele - igényelt munkanélküli segélyt, és arra kérte a vállalkozásokat, hogy ha tehetik, minél előbb indítsák be a termelést.

A nyolc hétre tetvezett karantén a kormányzat becslése szerint 120 milliárd eurós veszteséget jelent a francia gazdaságnak, és ebben az időszakban 32 százalékkal csökkenhet az ország GDP-je. A teljes évre 8 százalékos visszaesésre számít a gazdasági tárca.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.